UMETNOST I MODA: Održana 21. Internacionalna smotra mode Kotor 2018

Modna agencija "Fabrika", u saradnji sa Opštinom Kotor, organizovala je od 22. do  25. avgusta 21. Internacionalnu smotru mode "Umetnost i moda - Kotor 2018".

Vesna Mandić i Ljiljana Popović Moskov otvaraju 21. Internacionalnu smotru Umetnost i Moda - Kotor 2018

Nakon 20 godina, ovogodišnja Smotra mode ušla je u novu fazu i time postala kulturno umetnički događaj koji će, kroz modu, između ostalog, promovisati i tradiciju Crne Gore.

Izložba Katarine Zlajić

Manifestacija je otvorena izložbom nakita Katarine Zlajić u crkvi Svetog Pavla u Kotoru, a potom je usledila i izložba "hand made" cipela Lidije Jovanović.

Lidija Jovanović

Glumice Vjera Mujović i Rada Đuričin oživele su surov i čaroban život, i život modne ikone Koko Šanel u pozorišnom eksperimentu "Mala crna haljina" u režiji Nataše Radulović. U restoranu hotela "Cattaro" koji je inače bio Napoleonovo pozorište, umetnice su dočarale ambijent hotela "Ric", u kome je modna heroina živela i umrla.

Rada Đuričin i Vjera Mujović u predstavi "Mala Crna Haljina"

Poznate glumice metaforički igraju dva glasa iste ličnosti, staru i mladu Koko Šanel.

Kostime je kreirao Igor Todorović, inspirisan modelima i duhom čuvene kreatorke, dok je autentičnu muziku komponovao je kompozitor Rade Radivojević.

Rada Đuričin i Vjera Mujović u predstavi "Mala crna haljina"

Revija najnovije kolekcije visoke mode italijanskog kreatora Itala Marselja upriličena je na Trgu Svetog Tripuna uz pratnju pijaniste, profesora Kotorske muzičke škole Dejana Krivokapića na koju se nadovezao performans uz teatar, muziku i modu, "Ana Capeli voli Baustel", inspirisan scenarijom Anivala Rućela i muzikom grupe "Baustel".

Performans Anna Cappelli voli Baustelle

Svako od nas ima svoje opsesije. Uključujući i Anu Kapeli koja će se susresti sa svojim duhovima i psihozama, na sceni odevenim u bele košulje Itala Marselja, dok se njene životne promene prepliću sa muzikom Baustele. A tu je i zamrzivač u potrazi za svojim identitetom.

Performans Anna Cappelli voli Baustelle

Ana je mlada daktilografkinja koja se zbog posla seli u Latinu, gde živi skromno. Mrzi svoj život i ljude koji je okružuju, ali sve se menja kada upozna Tonina Skarpu, bogatog računovođu i preseli se u njegovu vilu. Međutim, Tonino se ubrzo predomišlja i ostavlja je, što Anu dovodi do ludila i odluke da ubije svog ljubavnika.

Performans Anna Cappelli voli Baustelle

Komad je režirao Rosano Đipa, kostimi su delo brenda "Italo Marseglia", a u ulozi Ane Kapeli našla se Bjankarosa Napi.

Dobrotska čipka kao inspiracija

Poslednjeg dana manifestacije prikazana je modna revija kolekcije visoke mode "Hanna Touma" iz Libana.

Modeli Hanne Toume inpirisani Dobrotskom čipkom

Svi inostrani kreatori publici su se predstavili modelima inspirisanim Dobrotskom čipkom kao nematerijalnim kulturnim dobrom Crne Gore, sa originalnim komadima Dobrotske čipke.

Više fotografija pogledajte u galeriji:

fabrikakotorKotor 2018mala crna haljinamodna agencija fabrikarada djuricinUmetnost i modaVesna Mandićvjera mujović