55. MEĐUNARODNI SUSRET PISACA U SRBIJI: Besede Emira Kusturice otvaraju karavan književnika

Ovogodišnji 55. Beogradski međunarodni susret pisaca okupiće 38 književnika iz 24 zemlje. Manifestacija će zvanično biti otvorena u četvrtak, u svečanoj sali Skupštine grada Beograda, besedama poznatog reditelja i pisca Emira Kusturice i Radomira Andrića, predsednika UKS.

Program Susreta predstavili su u utorak Adam Puslojić, Miljurko Vukadinović i Petar Žebeljan. Za goste će danas po podne biti priređen doček u Francuskoj 7, gde će se održati i veče pisaca sa Kosova i Metohije i biti otkriven bareljef Milana Rakića.

Tradicionalni Međunarodni miting poezije biće upriličen u četvrtak, prvi put u Zadužbini kralja Petra I, a u manastiru Rakovica će u petak biti održan Osmi međunarodni sabor duhovne poezije. Karavan pisaca, u petak i subotu, obići će Kragujevac, Čačak, Mrčajevce, Požegu, Zlatibor... U nedelju će biti organizovan festival "Šumadijske metafore", a biće predstavljeni i pisci iz rasejanja.

Na Beogradske međunarodne susrete pisaca prethodnih godina dolazili su najugledniji stvaraoci iz sveta, kao što su: Vislava Šimborska, Josif Brodski, Petar Handke, Džon Apdajk, Tadeuš Ruževič, Česlav Miloš, Vladimir Vojinovič, Nikita Stanesku, Sol Belou, Alberto Moravija.

Priznanje "Povelja Morave" biće uručeno u Mrčajevcima, mađarskom piscu Atili Sabou Palocu i Milisavu Milenkoviću. Nagradu "Zlatiborske vatre" dobio je Pero Zubac, a u Požegi će priznanje "Pečat knjaza Lazara" biti uručeno Ranku Đinoviću i Veselinu Mišniću.

Izvor: Novosti
Foto: Sputnjik Srbija – YouTube/PrintScreen

emir kusturicaMeđunarodni susret pisaca