ŠMINKA ZA DAME U ZRELOM DOBU: Rumenilo obavezno, tamniji ruž nepoželjan

Dame u zrelim godinama, ako žele da izgledaju mlađe, moraju da promene svoje navike u šminkanju, jer trepavice više nisu onako duge i guste kao pre, usne su izgubile volumen, bore su izraženije...

Najvažnije pravilo je da redovno negujete kožu proizvodima bogatim vitaminom A i da barem jednom sedmično uradite piling. Ne preterujete sa mejkapom! Stavljajte manje šminke nego ranije i nastojte da boje budu manje upadljive, što prirodnije. I - zakamuflirajte sve izraženije podočnjake.

Istaknite oči. U tome će vam pomoći lepo oblikovane obrve, iz kojih ne bi trebalo da čupate sede dlačice. Izgledaće gušće ako ih budete tretirali specijalnim gelovima koji popunjavaju praznine, a i drže obrve "pod konac". Kada je reč o senkama, za smeđe oči koristite zemljane i tonove zlata, za svetle sive i nijanse plave. Ne zaboravite da potamnite trepavice i uvijete ih. Preporučuju se maskare sa manjom četkicom jer uz pomoć njih postižete realističniji izgled. Ajlajneri nisu preporučljivi, ali ako ste navikli da ih stavljate, razmislite o tome da sa crnih (koji nimalo ne doprinose mlađem izgledu) pređete na sivi ili braon, ili da tečne ajlajnere zamenite gel-olovkama – brže se nanose i deluju prirodnije.

Rumenilo je u zrelim godinama obavezno, ali morate da ga stavite tako da deluje kao da ste prirodno rumeni. U suprotnom, ne samo da nećete izgledati mlađe, već ćete dodati sebi godine. Ako imate suvu kožu (što je češće slučaj), koristite kremasta rumenila, a za masnu se preporučuju ona u prahu.

Usne ćete učiniti većim koristeći svetlije nijanse ruža i sjaj. Tamne nijanse učiniće da usne izgledaju još tanje, a i izbaciće u prvi plan bore koje ih okružuju.

Šminkerka Kerolajn Dali, čiji su klijenti Ali Mekgrou i Šeron Stoun, pojašnjava najbolje tehnike šminkanja zrele kože i to za dve varijante – dnevnu i noćnu.

Dnevna: Retke obrve popunite, ali ne olovkom, već puderom. Birajte boje koje odgovaraju vašoj, prirodnoj boji, a nikako tamnije. Umesto ajlajnera, tapkajte crnu senku četkicom direktno uz liniju trepavica, a kada je reč o maskari, jedan sloj je dovoljan da ofarba tanke trepavice. Na lice nanosite transparentnu podlogu, nikako mat, i to samo na mesta gde imate hiperpigmentaciju i crvenilo. Usne oivičite olovkom u boji usana (mnoge žene greše koristeći onu u boji karmina ili čak tamniju).

Noćna: Stavite više rumenila nego tokom dana, i to kremastog koje će koži dati prirodni sjaj. Nanosite ga prstima, utapkavajte ga, i to dva sloja. Uz liniju trepavica nanesite crnu senku. Ako je koža na kapcima previše opuštena, prejaka linija učiniće da oči izgledaju umorno. Neka linija u uglovima očiju bude supertanka, a kako idete ka spoljnim uglovima deblja, samo je na krajevima blago zakrivite ka gore, kako biste "otvorili" oči. Stavite i drugi sloj maskare, ali samo na gornje trepavice. Izbegavajte crnu maskaru na donjim, jer će one istaći tamne krugove ispod očiju. Za nanošenje ruža koristite blago zakrivljenu četkicu, jer uz pomoć nje možete da popunite sve delove, vrlo precizno, što je važno zbog onih sitnih linija oko ivice usana.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

karminpuderrumenilosenkašminkašminkanjezrelo doba