KOŽA PAMTI: Pet navika koje ubrzavaju starenje

Da biste se u svojoj koži osećali dobro, ona mora da bude negovana i zdrava. Imajte na umu da koža skupo plaća sve vaše greške. Najčešće su sezonsko nanošenje kreme sa zaštitnim UV faktorom, odlazak na spavanje sa šminkom na licu, korišćenje proizvoda koji ne odgovaraju vašem tipu kože i prečesto menjanje kozmetičkih preparata.

Ako takve greške pri nezi kože činite često, vratiće vam se kao bumerang, jer će se na licu pre vremena pojaviti vidljivi znakovi starenja.

Na primer, ako pod izgovorom da nijedna krema ne deluje stalno, isprobavate nove proizvode - grešite. I vašoj koži, ali i preparatu potrebno je vreme da bi se "sprijateljili".

Većini krema treba oko osam nedelja da bi pokazale vidljive rezultate delovanja. S druge strane, koži je takođe potrebno vreme kako bi izgradila toleranciju na sastojke u kremama.

Ako kreme menjate prečesto, posledice mogu biti upale na koži koje ubrzavaju stvaranje finih bora, tamnih mrlja i opuštanje kože. Dermatolozi savetuju da, ako želite da promenite preparat, to činite najčešće jednom u dva meseca.

Dva minuta koja čuvaju lice

Za skidanje šminke potrebne su vam samo dva minuta, a pomoći će koži da godinama zadrži svež i negovan izgled. Inače će koža celu noć biti pritisnuta teretom masnoća, nečistoća i čestica šminke, a posledica su začepljene pore i akne, upozoravaju dermatolozi.

I grubo skidanje šminke šteti

Grubi pokreti pri uklanjanju šminke sa očiju rastežu kožu i smanjuju njenu elastičnost. Najbolji su blagi odstranjivači šminke, a idealna zamena je i dečji šampon.

Mikrobi vrebaju iz stare šminke

Zamenite maskaru svaka tri meseca, a kremasta rumenila, pudere i senke ne upotrebljavajte duže od šest meseci. Puderi u prahu traju do dve godine, a ruževi oko godinu dana.

Deklaracija je važnija od cene

Pri odabiru kozmetičkih preparata bacite pogled na spisak sastojaka. Najefikasniji preparati su oni koji na deklaraciji imaju retinoide, AHA, peptide, vitamin C i hijaluronsku kiselinu.

UV zraci "prže" tokom cele godine

Kreme sa zaštitnim faktorom nisu rezervisane samo za leto i sunčanje. Tokom cele godine izloženi smo štetnom delovanju UV zraka, koje su glavni krivac za prerano starenje kože.

Srećom, većina pudera novije generacije ima neki zaštitni faktor, koji vam je sasvim dovoljan van letnjih meseci.

Izvor: Superzena.b92.net
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

beauty savetinega kožeznakovi starenja