Upriličen svečani koktel povodom početka 15. sezone emisije "Upitnik"

Povodom početka petnaeste TV sezone emisije UPITNIK, autora i urednika Olivere Jovićević, u zgradi RTS-a u Takovskoj u utorak 9. oktobra, upriličen je svečani koktel. Gosti Olivere Jovićević i Javnog medijskog servisa bili su visoki predstavnici diplomatskog, političkog i javnog života Srbije, novinari i brojni drugi medijski profesionalci.

"Upitnik" je jedna od retkih Tv emisija koja se emituje uživo i to je najdugovečniji politički tok šou na svim nacionalnim televizijama (prva, od ukupno 453 epizode serijala, emitovana je u jesen 2004. godine). O politici, ekonomiji, krizama kroz koje smo kao društvo prolazili, našim greškama i podelama, problemima koji tište građane, debatovalo je više od četiri stotine ličnosti sa političke scene Srbije i regiona, među njima i veliki broj ekskluzivnih imena. Ostala su zabeležena za istoriju važna svedočenja aktera i svedoka najvažnijih događaja našeg doba, žestoke debate vlasti i opozicije, intervjui i izjave koji su izazivali podeljene reakcije javnosti.

Gostima slavljeničkog događaja obratili su se Nenad Lj. Stefanović, glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTS i Olivera Jovićević, autor i urednik emisije "Upitnik".

- U ime Radio-televizije Srbije i u svoje lično ime, kao urednik Informativnog programa RTS-a želim da zahvalim Oliveri Jovićević što je izdržala svih ovih 14-15 godina, što za to vreme nijednom nije prekinula emisiju (a imala je za ovih 14 godina barem 50 puta potpuno opravdanje da to učini)... Zahvaljujem joj se i što, rekao bih- svake nedelje "hoda po žici" bez ikakve zaštitne mreže ispod, što trpi da oni koji neće da dođu u njenu emisiju sutradan u novinama izjavljuju kako ih nikada nije zvala. Zahvaljujem joj se i što je pre tačno 10 godina zajedno sa nama izdržala i pokušaje da se ta emisija zabrani i ukine. Zahvaljujem joj se i zbog toga što često pored uloge novinara, urednika i voditelja te emisije, radi i jedan dodatni posao: pokušava da verbalno razoruža svoje goste u studiju koji dolaze u tu emisiji da bi učesvovali u nekoj vrsti dijaloga a ustvari dolaze učestvuju u jednom neobjavljenom verbalnom građanskom ratu koji u Srbiji nažalost traje već rekao bih već 30 godina, bez izgleda da uskoro bude prekinut. Svašta je u ovih petnaestak godina stalo u Upitnik i oko Upitnika. Kao što znate, ta emisija je pravljena svojevremeno sa ambicijom da podstakne dijalog između onih koji možda na različite načine vole Srbiju... ali što ne znači da zbog toga što je vole- ako je vole na različite načine, ne treba da se i međusobno mrze... Ta emisija je ujedno pokazala i da za ovih petnaest godina nismo bitno podigli kulturu dijaloga u Srbiji. Upitnik i Olja su možda najbolji svedoci kako se baš oko te kulture dijaloga stvari u Srbiji sporo menjaju. Menjaju se vlasti i opozicije, manjali su se za ovih 15 godina: svaka vlast želi ovog Upitnika ili sličnih upitnika da malo ulepša stvarnost, a svaka opozicija bi da koristi ovaj Upitnik ili druge upitnike kao motku ili polugu kojom bi lakše došla na vlast. I sve to samo govori da, ponavljam, smo malo toga uspeli da promenimo. Olivera je za prvu emisiju nove sezone izmontirala podsećanje na emisije u proteklih petnaest godina i najzanimljivije detalje a ja bih rekao da bi mnogo zanimljivija emisija bila ona, koja bi se sastavila od parčića rasprava vođenih dok idu reklame, u pauzama, kad su nam stvarno spuštani regleri (a ne onda kada nas optuže da ih spuštamo). I, tada biste videli da je taj nivo, u tom trenutku ne javne rasprave već nivo rasprave među akterima na političkoj sceni- postojao mnogo pre nekih Parova, Zadruga... I što se mene tiče, Olivera, kao urednik ubuduće imaš potpuno pravo da kažeš ljudima koji ne poštuju kodekse u tvojoj emisiji, da slobodno kažeš: "Niste u Parovima, niste u Zadruzi, niste u Skupštini- budite pristojni!". Mnogo toga što sam rekao o ovoj emisiji, možda ne ide u prilog ovakvim projektima ali nadam se da će Olivera još dugo nastaviti da pokušava, da se bori za jedan lepši javni dijalog i da će neko, za na primer 5 godina na ovom istom mestu, umesto mene reći da smo nešto uspeli zaista da promenimo - rekao je Stefanović.

Od 2004. godine do danas, prema zvaničnim merenjima agencije AGB Nielsen Media Research, "Upitnik" je jedna od najgledanijih informativih emisija na svim srpskim televizijama. Podaci svedoče da je u 2017. godini "Upitnik" najgledaniji politički tok šou na svim srpskim televizijama i druga po gledanosti informativna emisija posle Drugog dnevnika RTS, sa prosečnim rejtingom 8 i oko 1.300.000 gledalaca prosečno po emisiji.

Olivera Jovićević, autor i urednik emisije "Upitnik", obratila se gostima:

- Šta sam naučila za ovih proteklih 14 i više godina? Da u društvu sa povišenom temperaturom nema zdravog dijaloga. Naučila sam i to da je u društvu u kom ne postoji konsenzus političkih aktera i političkih stranaka oko toga šta znači javna debata, šta je RTS Srbiji, šta su mediji Srbiji, konsenzus oko najvažijih državnih pitanja, da nije moguće napraviti zdravu debatu, od koje će građani imati koristi. Naravno, naš je posao da to neprekidno pokušavamo i to smo i radili. Nenad Lj. Stefanović je u pravu bilo je emisija koje zaslužuju napuštanje TV studija. Mislim da bi jedan takav čin doprineo, moguće je higijeni i pročišćenju javnog prostora. Ako parlament ima pravo da u slučaju kršenja poslovnika proglasi pauzu, ne vidim zašto novinar ne bi imao pravo da prekine emisiju. Zato vas pozivam, pogotovu naše kolege u srpskim medijima, da otvorimo pitanje šta je prava debata u srpskom društvu- ona koja koristi građanima Srbije, ona koja prenosi poruke, planove, ideje, inicijative kako da nam svima bude bolje, ona koja miri političke aktere po osnovu najvažnijih državnih pitanja. To je moja skromna želja, skromna ambicija... U ovoj petnaestoj sezoni svakako ćemo pokušati da pomerimo granice javnog dijaloga u Srbiji, pokušaćemo da se čujemo bolje, da se bolje razumemo i koliko je moguće doprinesemo da Srbija živi bolje. Ostale su te brojke, zvanični podaci o gledanosti Upitnika... Zahvaljujući timu emisije, od oko tridesetak ljudi uspeli smo. A za nas u RTS-u je u kontinuitetu važna i gledanost, važan nam je stalni kontakt sa gledaocima, taj javni uticaj (koji povremeno pokušavaju da nam ospore). Za nas su zato važne brojke, rejtinzi i gledanost. Prošlu godinu, 2017., smo završili smo kao najgledaniji politički tokšou u Srbiji, kao druga po gledanosti informativna emisija, posle Drugog Dnevnika. Zahvaljujem vam svima na poverenju, zahvaljujem gladaocima i pozivam vas sve da pratite petnaestu TV sezonu emisije Upitnik.

Kruna događaja upriličenog u Takovskoj 10 povodom početka 15. televizijske sezone Upitnika bila je slavljenička torta, dekorisana stilizovanim logoom emisije.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Nenad Stefanovićolivera jovićevićrtsUpitnik