Brajan Feri

Britanski pevač Brajan Feri (Bryan Ferry) u sklopu turneje kojom promoviše svoj najnoviji album “Dylanesque”, posetio je, po drugi put u karijeri, i Beograd

Beogradski Centar “Sava” sat pred početak koncerta vrveo je od onih koji su želeli da čuju čoveka koji će ih, bar na neko vreme, preneti u doba kojem je njegov glas davao neki poseban šmek.

Retki su oni koji mogu da kažu da nisu čuli “Let's Stick Together”, "Slave To Love", "Jealous Guy”, i da ih bar neki lep trenutak ne veže za ove pesme. Sve karte za koncert bile su unapred rasprodate, onima koji su propustili da čuju "Roxy music” u Beogradu, i onima kojima uživanje u pesmama, senzibilitetu i glasu ovog pevača nije bilo dovoljno. Publika, uglavnom u tridesetim, četrdesetim, pa i pedesetim godinama sa oduševljenjem je dočekala i ispratila veliko ime svetskog pop/rock-a - Brajana Ferija…

Miša Brajan, jedna od dve devojke koje su kasnije fantastično otpevale prateće vokale, najpre je zagrejala publiku uz gitaru i uz pomoć saksofoniste benda, pesmama “Maybe Today” i “Arm wide open”.

Nakon toga, u tišini i polumraku, bend je izašao na binu, a publika je frenetičnim aplauzom dočekala Ferija, koji je i ovog puta započeo koncert u sjajnom, šljokičastom sakou, bez ijedne reči…

Sitna svetla u pozadini ličila su na zvezdano nebo, lampioni iznad njihovih glava mogli su vam dočarati neku davnu igranku, a specifična boja Ferijevog glasa i poznate pesme otvarali su vrata nekog drugog vremena.

Kako je i obećao dan ranije na konferenciji za novinare, svirali su uglavnom pesme sa novog albuma “Dylanesque”, na kome su se našle obrade njemu omiljenih pesama Boba Dilana, ali i ostale poznate numere koje je snimio, sam i kao deo grupe “Roxy Music”.

Iako su Dilanove pesme sjajne i večne, iako cover verzije koje je Feri snimio sasvim dobro zvuče, čini se ipak da su svi ove večeri došli u Centar “Sava” da bi čuli ono što je stvorio Brajan Feri! To je bilo jasno već na samom početku, kada je publika prepoznala taktove pesme “Kiss and Tell” i propratila je s oduševljenjem, a mnogi su počeli da ustaju i igraju onog momenta kada je bend krenuo da svira “Slave to Love”.

Smenjivale su se njegove i Dilanove pesme, lagane i one za đuskanje, bilo je popa, roka i bluza uz njegovu usnu harmoniku, a atmosfera je sve vreme bila sjajna. Za nekoga ko je od svoje desete godine zaljubljenik u muziku, to nije ni čudno. Za zvezdu njegovog senzibiliteta scena je prirodno stanje, a publika važan deo njegovog sveta. Nije mnogo pričao, ali su njegovi pokreti u svakom trenutku pozivali publiku da se uključi, da ustane, tapše, igra, da oseti isto što i on.

Uz odličan desetočlani bend i njegovu boju glasa Dilanove pesme dobile su drugi život… “The Times They Are a-Changin'”, “Knockin' on Heaven's Door” uz Ferijev solo na usnoj harmonici…

"Don't Stop The Dance" izazvala je, ipak, mnogo veće oduševljenje, a uz "Jealous Guy” ceo Centar “Sava” bio je na nogama! Tu već niste sigurni da li vam se koža ježi od uspomena ili od fantastičnog izvođenja pesme i fenomenalnih pratećih vokala.

Kratka “pauza” uz instrumental na saksofonu i klaviru, nakon čega nas je Feri počastio “gostovanjem” na klaviru… When she walks in the room… “Simple Twist of Fate”, "Tokyo Joe", pa jedna od Dilanovih pesama na koju je publika najbolje odreagovaloa - “All Along the Watchtower”.

Niste ni osetili da je prošlo skoro sat i po vremena… Feri poziva publiku da ustane, da igra. Uz “Love is The Drug” i “Lets Stick Together” stotine ljudi su popunile prostor ispred bine, te na kraju niko više u publici nije sedeo.

Bend nije izlazio s bine, samo se Feri u jednom trenutku sklonio i osluškivao koliko to publika želi da ga čuje.

Ako uzmemo u obzir da je bilo i onih kojima su proradile emocije samo dok su preko telefona slušali delove pesama ili gledali nekoliko minuta koncerta nespretno snimljene mobilnim telefonom, treba li da se pitamo kakve su utiske poneli iz Centra "Sava" oni koji su imali sreće da budu na licu mesta…


Foto: Sanja Knežević