171. GODIŠNJICA: Obeležen Dan Galerije Matice Srpske

Galerija Matice srpske je u petak, 26. oktobra Svečanom sednicom i otvaranjem izložbe Slike velikih formata ‒ svedočanstva epoha obeležila Dan Galerije i proslavila 171-godišnjicu osnivanja.

Svečanu sednicu je pozdravnim govorom otvorila dr Tijana Palkovljević-Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i autorka izložbe, nakon čega je usledila Beseda o Danu Galerije koju je održao dr Igor Borozan, istoričar umetnosti, i otvaranje izložbe Slike velikih formata ‒ svedočanstva epoha koju je zvanično otvorila predstavnica Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije msr Danijela Vanušić, pomoćnik ministra, Sektor za zaštitu kulturnog nasleđa.

U pozdravnoj reči upravnica Galerije Matice srpske, dr Tijana Palkovljević Bugarski se osvrnula na uspešan rad Galerije Matice srpske u proteklih godinu dana, na nagrade i priznanja koja su uručena Galeriji, kao i na značaj saradnje Galerije sa institucijama, ustanovama i pojedincima kojima su dodeljene zahvalnice Kluba prijatelja Galerije Matice srpske.

Govoreći o izložbi Slike velikih formata ‒ svedočanstva epoha, dr Igor Borozan i msr Danijela Vanušić istakli su osnovne vrednosti slika monumentalnih dimenzija koje su uglavnom imale angažovanu funkciju. Veliki formati slikani su za javnost te ih odlikuje monumentalnost koje su u službi buđenja patriotskih emocija građana. Ovakve slike su doprinosile da se oseća delom naciona, ali i da bude podređen veličajnosti slike koja je u njemu trebalo da probudi divljenje prema temi, virtuoznosti izvedbe ali i umetniku kao heroju nacije. Dvadeset odabranih dela na izložbi Slike velikih formata – svedočanstva epoha nastala su u razmaku od jednog veka: između 1861, kada je naručen reprezentativni portret Sava Tekelija, rad Mora Tana i 1959. godine iz koje je slika Srpske seljanke Zore Petrović. Autor izložbe i istoimenog kataloga je dr Tijana Palkovljević Bugarski, muzejski savetnik. Realizaciju izložbe i kataloga omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Dan Galerije Matice srpske je obeležen uz prisustvo velikog broja visokih zvaničnika i predstavnika državnih institucija, stranih instituta, ustanova kulture i obrazovanja i različitih privrednih organizacija. Pored msr Danijele Vanušić, predstavnice Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Igora Mirovića, predsednika Pokrajinske vlade, britanskog ambasadora u Srbiji Nj. E. Denisa Kifa i Dalibora Rožića, člana Gradskog veća za kulturu Novog Sada, svečanoj sednici su prisustvovali prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske, Nenad Bungin, član Izvršnog odbora Vojvođanske banke OTP grupa Novi Sad, Dejan Nikolić, predstavnik kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, predstavnici sremske i bačke eparhije, Nemanja Milenković, predsednik Fondacije "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture", Milan Lučić, menadžer za oblast umetnosti zapadnog Balkana British Council-a, Zoran Vapa, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu, Siniša Bokan, dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu, kao i veliki broj saradnika, prijatelja i poštovaoca Galerije Matice srpske.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Galerija Matice srpskeIgor MirovićTijana Palkovljević Bugarski