Sloboda za životinje: Lipicaneri gladuju, vide im se rebra

BEOGRAD, 24. avgusta 2007. (Beta) - Udruženje za zaštitu prava životinja "Sloboda za životinje" saopštilo je u petak da konji lipicaneri u ergeli Bukinac "i dalje gladuju i da su u veoma lošem stanju, bez veterinarskog nadzora i lečenja".

"Sloboda za životinje" saopštila je, da su veterinari austrijskog udruženja "Vier Pfoten" 20. avgusta, prilikom posete ergeli u novosadskom Novom Naselju ustanovili da se lipicanerima "rebra mogu izbrojati iz daljine".

"Mogu im se jasno razaznati karlične kosti, a neki konji se jedva kreću, a ako legnu ili padnu, ne mogu više ustati ili ustaju s teškom mukom. Od hrane, ispred njih je rasuto samo malo stare slame, koja bi trebalo da im bude prostirka, a ne hrana", piše u saopštenju.

Veterinarska inspekcija je krajem jula pregledala 70 konja i ustanovila da su u dobrom stanju, što je potvrdio i ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević.

"Sloboda za životinje" je navela da na imanju u Novom Naselju ima ukupno 94 konja i istakla da je 20 konja sakriveno prilikom posete ministra Milosavljevića, a da "veterinarska inspekcija nije utvrdila koliko je konja prodato na crnom tržištu".