#InnovationTalk2018 - Jovan Gligorijević: Pred nama je izuzetno značajan period u kojem će kompanije iz Srbije moći ubrzano da prihvataju inovacije

Regionalna konferencija o inovacijama, Innovation Talk 2018, održaće se u četvrtak 29. novembra 2018. godine, u Kombank dvorani, u Beogradu (ul. Dečanska 14), sa početkom u 10 časova.

Konferenciju organizuje Color Media Communications, pod pokroviteljstvom Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije.

Regionalna konferencija Innovation Talk 2018 okupiće, na jednom mestu, sve relevantne aktere regionalnog inovacionog ekosistema. Kako bi jedna država bila inovativna i razvijala nove tehnologije, neophodno je izgraditi stabilan i efikasan inovacioni ekosistem. Konferencija Innovation Talk 2018 će doprineti stvaranju povoljnog poslovnog i inovacionog ambijenta, naročito kroz povezivanje i otvaranje novih mogućnosti saradnje između regionalnih aktera. U sklopu konferencije, održaće se Ministarski panel čiji će učesnici biti regionalni ministri zaduženi za inovacije, razvoj, nauku, istraživanja, privredu i druge srodne oblasti. Govornici će u okviru programa izložiti svoje digitalne agende, projekte i primere međusobne saradnje, dajući na taj način pozitivan primer i podršku za dalji razvoj saradnje različitih grupa učesnika inovacionog ekosistema na nacionalnom i međunarodnom nivou.

U panelu "Korporacije i inovacije" učestvovaće i Jovan Gligorijević, Tetra Pak Srbija,  sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Na koji način se vaša kompanija prilagodila trenutnim svetskim tehnološkim trendovima u poslovanju?

- Kompanija Tetra Pak® osnovana je pre 65 godina i njeno poslovanje se temelji na inovaciji koja je promenila industriju pakovanja napitaka. Danas smo jedna od vodećih svetskih kompanija kada je reč o rešenjima za pakovanje napitaka. Tetra Pak neguje snažan inovativni duh, a dokaz tome je i činjenica da nudimo mnogo više od samo opreme za pakovanje proizvoda kao što su mleko ili sokovi. Našim klijentima nudimo kompletna End-to-End rešenja, a veliki broj inovativnih rešenja stvara dodatnu vrednost klijentima i obezbeđuje uspeh u njihovom poslu. Konstantno se prilagođavamo i ulažemo u nove tehnologije, kako u razvoj novih proizvoda tako i novih usluga koje su bazirane na idejama industrijske revolucije 4.0. Nedavno smo pokrenuli i Tetra Pak Plant Secure, jedinstvenu uslugu za upravljanje proizvodnjom, a koja pruža još veću profitabilnost našim klijentima.

Da li ste do sada ostvarili uspešnu saradnju sa nekom start up kompanijom, i ako jeste kako je ta saradnja poboljšala vaše poslovanje?

- Trenutno smo u kontaktu sa nekoliko start up kompanija u svetu, i sa jednom u Srbiji. Cilj naše saradnje jeste unapređenje efikasnosti i efektivnosti poslovnih procesa, pre svega održavanja tehničko-proizvodnih sistema. U Nemačkoj smo nedavno ostvarili saradnju sa studentima tehničkih fakulteta i zajedno radimo na temama kao što su veštačka inteligencija (AI), internet stvari (IoT) i na rešenjima zasnovanim na upotrebi podataka. Saradnja je bila orijentisana na ostvarivanje poslovnih ciljeva, jer smo želeli da razvijemo nova digitalna rešenja koja će našim klijentima doneti pravu vrednosti i pomoći im da nauče i usvoje nove načine funkcionisanja kako bismo nastavili proces digitalizacije u našoj industriji. Timovi su imali pet dana da osmisle ideju, kreiraju prototip i da sve prezentuju odseku za usluge kompanije Tetra Pak.

Kako vidite trenutnu situaciju u tehnološkom napretku u Srbiji i regionu, da li i koliko zaostajemo za ostalim evropskim zemljama?

- Postoji dosta stvari na kojima moramo da poradimo. Pred nama je izuzetno značajan period u kojem će kompanije iz Srbije moći ubrzano da prihvataju inovacije, posebno kada je reč o proizvodnim procesima. Postoji mnogo prilika u oblasti inovacija i upravo zbog toga ćemo se okupiti na Innovation Talk 2018 konferenciji.

Na koji način su nove tehnoligije promenile i ubrzale poslovanje u svetu, pa i kod nas?

- Digitalizacija je trenutno ono što pokreće razvojne procese u svetu. Poslovanje postaje značajno brže, odluke se donose brže, a sveobuhvatno prikupljanje podataka i njihova brza obrada su to i omogućili. Kako bismo našim klijentima obezbedili što kvalitetniju uslugu mi koristimo vrhunske digitalne alate i inovacije kao što su povezane mašine, analitika podataka, aplikacije koje podržavaju mobilnost, virtualni treninzi, daljinska podrška itd. Jedan od primera su i automatizovana rešenja kompanije Tetra Pak, sa daljinskom podrškom dostupnom 24/7, kontinuiranim rešavanjem problema i celokupnom podrškom koja našim klijentima omogućava neometanu proizvodnju.

Navedite nam nekoliko projekata koje ste realizovali u prethodnom periodu, a koji su bili značajni za privredni rast i održivo poslovanje?

- Inovacije kompanije Tetra Pak stvaraju vrednost za klijente na tri ključna fronta: diferencijacija, ekološke inovacije i produktivnost. Kada je reč o diferencijaciji zapravo govorimo o moći inovativnog dizajna pakovanja, oblicima, tehnikama štampanja, promotivnim idejama za unapređenje izgleda pakovanja i povećanja vrednosti proizvoda. Kao primer možemo navesti Tetra Evero® Aseptic, prvu kartonsku bocu sa plastičnim vrhom koji se reciklira odvojeno od kartonske osnove.

Kada govorimo o ekološkim inovacijama, Tetra Rex® bio pakovanje je prvo kartonsko pakovanje proizvedeno isključivo od kartona i plastične mase dobijene iz biljaka. Kada je reč o inovacijama istakao bih i sterilizaciju brzinom svetlosti jer eBeam tehnologija predstavlja alternativni način sterilizacije korišćenjem energije elektrona za odstranjivanje mikroorganizama sa ambalažnog materijala. Na testovima eBeam je ostvario uštedu energije za čak jednu trećinu.

Prisustvo na konferenciji je besplatno, svi zainteresovani registraciju mogu izvršiti putem mejla rsvp@communications.rs, ili se mogu prijaviti preko aplikacione forme na zvaničnom sajtu događaja  innovationtalk.rs. Neophodna je prethodna registracija da biste prisustvovali događaju.

innovation talk 2018jovan gligorijević