#Svetu2019 - Maja Gojković, predsednica Skupštine Republike Srbije: Na izazove odgovaramo političkom zrelošću

”The Economist: Svet u..." konferenciju kompanija "Color Media Communications" organizuje sedmi put zaredom u Srbiji i već je postala prepoznatljiva kao događaj koji zatvara tekuću godinu zaključcima o poslovnom i političkom ambijentu Srbije i otvara pitanja od značaja za razvoj zemlje u narednoj godini.

Konferencija “The Economist: Svet u 2019.” održaće se 13. decembra u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu. Kao i svake godine okupiće čelne ljude Vlade Srbije, Vlade Vojvodine, ambasadore, ekonomiste i vodeće privrednike iz Srbije i regiona.

Cilj konferencije je da se kroz konstruktivan dijalog predstavnika Vlade Srbije, predstavnika privrede, te diplomatskog kora, daju mišljenja, analize i osvrti na privredni ambijent, investicionu klimu i buduće korake koji čekaju Srbiju na putu ka pridruživanju EU, sprovođenju reformi kako zakonodavstva tako i društva u celini.

Pozdravni govor održaće i ove godine predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Maja Gojković, sa kojom smo razgovarali u susret konferenciji i ona je tom prilikom rekla:

"Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost, ali situacija u kojoj se nalazimo izuzetno je teška. Imajući u vidu sve ove okolnosti, Narodna skupština nastaviće da doprinosi stabilnosti i bezbednosti zemlje, saradnji u regionu, kao i ekonomskom razvoju zemlje u nimalo lakim okolnostima.

Parlament Srbije pokazao je političku zrelost i odgovornost da podrži sve važne reforme za zemlju, pa i teške mere, koje su bile ključne da bi se zemlja spasila od bankrota, kaže Maja Gojković, predsednica Skupštine Republike Srbije. „Upravo su zakoni koje smo doneli u saradnji s Vladom RS stvorili uslove da Srbija danas ima ekonomski rast od 4,5 odsto, da se investicije približavaju iznosu od tri milijarde evra i da budu veće za 10,7 odsto nego prošle godine. To je sve dovelo do toga da danas imamo najnižu nezaposlenost u poslednjih 30 godina i da možemo povećavati plate u javnom sektoru i penzije. Ovu godinu završićemo donošenjem razvojnog budžeta za 2019. godinu, jer je planiran rekordan rast kapitalnih investicija od 30 odsto u odnosu na prethodni budžet, i to za izgradnju putne i železničke infrastrukture, za ulaganja u tehnološke parkove i zdravstvene ustanove. Sve to potvrđuje koliko Srbija ide sigurnim i dobrim putem.

Šta biste iz iskustava ili uslova rada drugih parlamenata čiji ste rad upoznali voleli da primenite kod nas?

- Imala sam prilike da se upoznam s parlamentarnim praksama, posebno u zemljama Evropske unije, imajući u vidu da je naš prioritet punopravno članstvo u EU. Kad je ovde bio predsednik parlamenta Slovačke, koji je nedavno usvojio novi poslovnik, razgovarali smo i o njihovim iskustvima, a dobila sam i uporednu analizu svih poslovnika u EU koja pokazuje da ne postoje jednoobrazna rešenja i unikatni modeli, kao i da naš poslovnik ne zaostaje za njihovima. Tokom nedavne posete predsednika Parlamenta Austrije, gospodina Sobotke, u okviru predsedavanja Austrije Savetu EU, ugovorili smo realizaciju projekta u saradnji s civilnim društvom u oblasti vladavine prava i upoznavanje građana s radom parlamentaraca, kao i projekat tokom koga bi se administracija Narodne skupštine upoznala s funkcionisanjem austrijskog parlamenta.

Koliko su, po vašem mišljenju, poslanici povezani sa svojom biračkom bazom i spremni da budu glas građana u parlamentu?

- Izuzetno je važno da narodni poslanici budu spremni da u svakoj prilici budu glas građana u parlamentu, jer se na taj način stvara veći stepen poverenja. Mi ove godine četvrti put organizujemo Nedelju parlamentarizma, upravo s ciljem da približimo rad našeg parlamenta građanima, posebno mladima, i da ih upoznamo s procesom donošenja zakona. Zato ćemo zajedno s udruženjima građana i školama organizovati niz susreta s narodnim poslanicima. Organizovaćemo i tradicionalni Dečji dan u Skupštini Srbije, što će biti prilika da učenici ne samo iz Beograda već iz čitave Srbije posete najviše zakonodavno telo, upoznaju se s tradicijom parlamentarizma u Srbiji, kao i radom narodnih poslanika. Takođe, pored ove manifestacije, važan je i rad kancelarija narodnih poslanika u gradovima i opštinama iz kojih dolaze, kao i mogućnost da postave pitanja predstavnicima izvršne vlasti, koji često pokreću pitanja i sugestije koje dobijaju od samih građana. Na kraju, to kako radi svako od nas građani ocenjuju na izborima.

Kakva će, po vašem mišljenju, 2019. godina biti za parlament?

- Mi ovu godinu završavamo dobrim budžetom, ekonomski pokazatelji nikad nisu bili bolji, što nam govori da u 2019. možemo ući s optimizmom. Međutim, biće mnogo izazova za našu zemlju, pre svega na planu očuvanja regionalnog mira i stabilnosti, posebno imajući u vidu neodgovorne poteze Prištine, koja ne želi da ukine protivpravno uvedene takse na našu robu. Još je opasnija njihova najava formiranja vojske za 14. decembar, suprotno i ustavu koji su sami doneli, kao i svim dogovorima koje imamo sa NATO-om, što čitav region dovodi u najviši stepen opasnosti. Mi ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost, ali situacija u kojoj se nalazimo izuzetno je teška. Imajući u vidu sve ove okolnosti, Narodna skupština nastaviće da doprinosi stabilnosti i bezbednosti zemlje, saradnji u regionu, kao i ekonomskom razvoju zemlje u nimalo lakim okolnostima. Važan zadatak je i nastavak usaglašavanja našeg zakonodavstva s pravnim tekovinama EU.

U 2019. godini Skupština Srbije biće domaćin 141. zasedanja Interparlamentarne unije. Posle 56 godina, u Beogradu će se okupiti više od 150 parlamentarnih delegacija iz čitavog sveta, što će biti velika prilika kako za promociju tako i za još bolje međunarodno pozicioniranje Srbije.

Kompletan program, učesnike i način prijave za učešće pogledajte na zvaničnom sajtu

www.color.rs/svetu2019

maja gojkovićsvet u 2019.the economist