LEK IZ PRIRODE: Jaku hranu razblažite renom

Ren nije bez razloga jedan od omiljenih dodataka kaloričnoj zimskoj ishrani. Ovaj aromatični koren obiluje vitaminom C i uspešno rastvara masnoće u organizmu, a istovremeno jača pluća i na taj način sprečava respiratorne infekcije.

Ren se preporučuje i za čišćenje krvi, izbacivanje kamena i peska iz bubrega, za znojenje i izbacivanje mokraće. U narodu se koristi kao lek protiv reume, gihta, kijavice...

S obzirom na to da ubrzava razmenu materija u telu, ren je dragocen i kao stimulator organa za varenje, izaziva pojačanu sekreciju želudačnih i crevnih žlezda, kao i žuči i pankreasa.

Protiv upale sinusa

Na zagrejanu ringlu stavite šerpu sa narendanim renom i malo vode. Kad počne da isparava, šerpu sklonite sa šporeta, nagnite se nad nju, glavu pokrijte peškirom i udišite isparenje desetak minuta. Najbolje je da to uradite pred spavanje.

Za srce i krvne sudove

Drvenom kašikom izmešajte pet supenih kašika narendanog rena, sok od tri limuna i dve čaše meda. Uzimati po kašičicu tri puta dnevno, sat pre jela, tokom dva meseca. Mešavinu čuvati poklopljenu na hladnom mestu.

Pročistite bronhije

Deset grama narendanog rena prelijte sa dva decilitra ključale vode i ostaviti poklopljeno nekoliko minuta. Procedite i pijete mlako. Dnevna doza je od dve do tri manje šolje.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

hranalek iz priroderenželudac