Održana promocija knjige "Srpsko vojničko groblje u Alžiru"

Povodom sto godina od primirja u Prvom svetskom ratu, Društvo prijatelja Alžira i Ambasada Alžira, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i uz podršku Narodnog muzeja u Beogradu, organizovalo je svečanu promociju knjige „Srpsko vojničko groblje u Alžiru“, u Narodnom muzeju u Beogradu, u ponedeljak, 17. decembra 2018. godine.

Кnjiga „Srpsko vojničko groblje u Alžiru“ je zbornik radova uglednih istoričara, diplomata i novinara, o Srpskom vojničkom groblju iz Prvog svetskog rata, koje se nalazi u mestu Deli Ibrahim, u gradu Alžiru, u kojem su sahranjena 324 srpska ratnika, koji su preminuli u Alžiru, tokom lečenja.

Na promociji su govorili Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, Abdelhamid Šebšub, ambasador Alžira u Srbiji, Bojana Borić Brešković, direktor Narodnog muzeja u Beogradu.

Posle promocije knjige, otvorena je izložba fotografija o Srpskom vojničkom grbolju, autora Stevana Labudovića, zaslužnog građanina Narodne Demokratske Republike Alžir, kojom će se obeležiti godišnjica od smrti velika jugoslovenskog filma i fotografije.

Posetiocima su, specijalno za ovu priliku, predstavljene izuzetno retke alžirske knjige i fotografije iz kolekcije Udruženja „Adligat“, u okviru kojeg rade Muzej knjige i putovanja, i Muzej srpske književnosti.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Goran Zlatković

promocija knjigeSrpsko vojničko groblje u AlžiruZoran Đorđević