Dr Vladimir Arsenijević: Soft hirurgija služi čak i za neke intervencije koje su do skora bile nezamislive bez hirurgije

O aktuelnim tretmanima estetske medicine, prirodnim materijalima, o tome šta je to "soft hirurgija" razgovarali smo sa dr Vladimirom Arsenijevićem, Doktorom medicinskih nauka, specijalistom opšte hirurgije, specijalistom urgentne hirurgije, Klinike za urgentnu hirurgiju, Urgentnog centra KCS.

Koliki izazov je bio za Vas da počnete da se bavite jednom granom estetske medicine?

- Gordost i glupost su teške rane savremenog čoveka. Svako u svojoj profesiji mora da se usavršava neprekidno,da ima nove vizije,nove poglede na život,da svoje talente iskoristi maksimalno na opšte i lično zadovoljstvo. Hirurgija kojom se bavim je izazovna, iako velika i zahtvena ništa manje izazovna od drugih grana medicine. Ukoliko ste ekspert u svom poslu onda ćete videti izazove svuda ,ja sam video u estetskoj medicini...za sada.

U poslednjih nekoliko godina, kada je reč o estetskoj medicini, aktuelni su tretmani koji podrazumevaju prirodne materijale - popunjavanje delova tela masnim ćelijama, PRP tretmani lica, mezoterapija i ostalo - kako gledate na tu promenu?

- To nije promena već izlazak na pravi put estetske medicine. Nabrojali ste tretmane koji su zapravo medicinske procedure, koristeći sopstvene resurse obnavljamo regije gde su nestali ili ih ubrzavamo gde su usporili . Jos jedan dokaz koliko je vazno da ove procedure izvodi lekar kako zbog efekta i adekvatnog benefita od uloženog novca tako i zbog mogućih komplikacija kada ovakve intervencije obavljaju nestručna i medicinski needukovana lica.

Šta sve spada u „soft“ hirurgiju i za šta se preporučuje?

- Soft hirurgija - meka ili beskrvna hirurgija, obuhvata niz procedura koristeći savremenu tehnologiju da bi se odložila klasična hirurgija ili čak uradile neke intervencije koje su do skora bile nezamislive bez hirurgije (anestezija, postoperativni tok i sl.)

Spomenuli smo PRP tretmane, popularni „vampirski tretman“. Kako se oni izvode i na kojim delovima tela?

- Jedna negativna reklama instagram zvezda postala je zapravo pozitivan trend. PRP koristi našu plazmu obogaćenu našim trombocitima, sa našim faktorima rasta i ostalim komponentama bitnim u rejuvenaciji kože i potkožnog tkiva sa svojim strukturama. Namerno akcentujem naše, da bih Vam približio koliko je to dobar prirodan logičan i efektivan tretman. Koristi se u mnogim granama medicine - od ortopedije do estetske medicine. U svrhu estetike se preporučuje već od 30 godine životne dobi. Delovi tela gde ja primenjujem PRP su lice vrat dekolte šake,kosa.

Kvantna medicina se sve češće koristi za dijagnostiku i lečenje različitih bolesti, na koji način se primenjuje u estetskoj medicine?

- Tajne kvantne medicine mi je otkrila jedna predivna zena i stručnjak za tu oblast Dr Zlata Jovanović Ignjatić. Anti age i estetska medicina je sklad unutrašnjeg i spoljašnjeg. Sve što nam pomaže da očuvamo i unapredimo zdravlje unutar našeg organizma će se dobro manifestovati na estetskom planu tj spoljašnjem izgledu i lepoti.

Koje su najpopularnije vrste anti-age tretmana?

- Svakako su najpopularniji fileri ali što se više ljudi upoznaju sa suštinom estetske medicine, sve je više popularnih tretmana. Anti age tretmani više nisu rezervisani za poznate i bogate, oni su dostupni danas skoro svima - posebno ukoliko to rade doktori koji ispred novca stavljaju etiku moral i stručnost.

Većina pacijenata su uglavnom žene, a koliko muškarci koriste estetske i anti-age tretmane i koje vrste tretmana najčešće?

- Moram Vam priznati da u poslednje vreme sve više mojih pacijenata su muškarci koji vode računa o svom fizičkom izgledu,redovno treniraju,vode racuna o ishrani i u skladu sa tim žele da izgled njihovog tela prati i izgled lica. Najpopularniji su tretmani koji ne menjaju izgled kontura lica već dovode do podmlađivanja i regeneracije koze.

Ukoliko primetite da pacijentu nije neophodan određen tretman, ili da je neki pacijent neumeren u korekcijama – da li ga posavetujete da se ne podvrgne nekom tretmanu ili zahvatu?

- Najiskrenije voleo bih to upravo da pitate moje pacijente,nadam se da ce se neko javiti kada ovo procita da Vam prenese iskustva.Tu sam jasan MI PRAVIMO KONTURE A NE PRAVIMO KARIKATURE. Veliko je zadovoljstvo videti kako Dr Ioanna pristupa ovoj temi i sa koliko pažnje, suptilnosti i stručnosti izvodi pacijenta iz zablude na pravi put gde ce dobiti najlepši rezultat.

Danas imamo prilike da vidimo da se gotovo u svakom kozmetičkom salonu a često i stomatološkoj ordinaciji, rade intervencije hijaluronom, što može da bude veoma rizično – s tim u vezi osnovana je i radna grupa pri Ministarstvu zdravlja RS koja kontroliše ko je podoban da se bavi tim vrstama zahvata a ko ne - kako gledate na to?

- Da li znate da u Velikoj Britaniji nije regulisana ova oblast, tamo filere stavljaju baštovani i veterinari. Dr Ioanna je pokrenula tu inicijativu ali je meni mnogo draže da vidim da je MZ i u ovoj oblasti kao i u svim granama medicine pružilo prompno ruku stručnjacima. Jos jedan u nizu dokaza da MZ budno motri na sve sto moze biti opasno za naše zdravlje. Sve čestitke i zahvalnost.

Koji su neželjeni efekti estetskih tretmana i kako se manifestuju?

- Neželjeni efekti nisu isto sto i komplikacije. Neželjeni efekti mogu biti otok, modrice, crvenilo koje je prolazno. Komplikacije mogu dotle ići da budu opasne po zivot.

Koji tretmani su bolni?

- Nema bolnih tretmana. Danas imate lepezu lokalnih anestetika tako da se bol lako eliminiše.

Kako vidite napredak estetske i anti-age medicine u narednih 10 godina?

- Verujem u eksploziju ove grane medicine. Životni vek se produžio. Estetika je danas dostupna svakome ko želi i ko vodi racuna o svom zdravlju. Zapravo anti age polako postaje način života. Dodajmo tome tehnologiju, nove aparate i eto renesanse.

dr vladimir arsenijevićsoft hirurgija