ZABRINJAVAJUĆE: Sloboda medija u sve većoj opasnosti

U 2018. godini 63 novinara je izgubilo život dok su obavljali posao, a sloboda medija je u sve većoj opasnosti. To pokazuju izveštaji Komiteta za zaštitu novinara i Reportera bez granica.

Obe organizacije upozoravaju da je u ovoj godini porastao i broj novinara koji su oteti ili uhapšeni dok su obavljali svoj posao, preneo je "Glas Amerike".

Devetoro novinara poginulo je u napadu bombaša samoubice Islamske države u Avganistanu u aprilu, koji se sam predstavljao kao novinar.

U redakciju dnevnika "Kapital gazet" u Merilendu, u junu je upao naoružani muškarac i ubio petoro lokalnih novinara. Kolumnista "Vašington posta" Džamal Kašogi ubijen je u konzulatu Saudijske Arabije u Turskoj u oktobru.

Od kidnapovanja i ubistava, do privođenja, pretnje novinarima sve su češće a eksperti kažu da je vreme za uzbunu.

- Novinari u demokratskim zemljama su ugroženi, pa i reporteri u zemljama bez konflikta plaćaju danak za svoje izveštavanje - kaže Margo Juen iz Reportera bez granica.

Podaci ove organizacije pokazuju da je najmanje 63 novinara ubijeno u 2018. godini, a najopasnije zemlje za novinare su Avganistan, Sirija i Meksiko.

Hapšenja novinara su takode u porastu. Komitet za zaštitu novinara navodi da je u Kini, Turskoj i Egiptu uhapšena polovina od ukupnog broja novinara koji su u zatvoru. Zatvorske kazne u trajanju od sedam godina izrečene su reporterima "Rojtersa" u Mjanmaru.

- Oni su otkrili ratni zločin. Onda su uhapšeni, optuženi da su ukrali dokumenta, što nije tačno, i u nameštenom sudskom procesu, osuđeni. To su novinari koji su u svojoj zemlji, izveštavajući o svojoj vladi, upali u nevolju - kaže Robert Mahoni iz Komiteta za zaštitu novinara. I retorika predsednika SAD Donalda Trampa protiv medija, samo daje legitimitet i ostalim državnicima koji napadaju novinare, prenosi VOA.

- Samim etiketiranjem lažnih vesti, on kaže da ti novinari nisu pravi, kad kaže da nisu u pravu, svrstava ih na drugu stranu istorije. A kad kaže da su oni neprijatelji naroda, u stvari tvrdi da je on sam narod, a ako njega kritikuju, kritikuju i vas - ocenjuje Tom Rozental iz američkog insituta za medije.

Poverenje u medije u SAD je na najnižem nivou, što je za neke iliustracija globalne erozije medijskih sloboda. Ipak ima i dobrih vesti, na primer u Etiopiji.

Otkad je novi premijer Abij Ahmed sproveo demokratske reforme, nijedan novinar nije uhapšen prvi put posle 14 godina.

- Došlo je do promena u režimima nekih zemalja kao što su Ekvador, Južna Koreja i Gambija koje su zabeležile neka pobošljanja u našem indeksu Medijskih sloboda u svetu - naglašava Margo Juen.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

opasnostsloboda medijasvet