PRAZNIČNI "PRESTUP" JE DOZVOLJEN: Opustite se za doček, ali već sutradan brojte kalorije

Za vreme novogodišnjih praznika, pa sve do sredine januara i završetka perioda slavlja, glavno pitanje jeste kako uživati u hrani i piću, a ne "nabaciti" višak kilograma. Prema rečima nutricioniste, nema potrebe da odolevamo bilo čemu ako "prestup" traje jedan dan, ali već drugog dana treba da se vratimo na zdrav režim ishrane. Cilj je zadržati telesnu masu, a o skidanju kilograma treba razmišljati tek kad praznici prođu.

Prema pojedinim istraživanjima, za jedan dan praznika kroz tradicionalnu trpezu unesemo od 4.000 do 7.000 kalorija. Preporučeni dnevni unos kalorija jeste do 2.200, što je trostruko manje. Kada se danima služi tradicionalna praznična trpeza - pečenje, sarme, ruska u druge kalorične salate, torte, kolači, skoro da je nemoguće zadržati meru.

- Kada se praznična trpeza kombinuje sa slatkim pićima, alkolohom i smanjenom fizičkom aktivnošću, jasno je zbog čega nastaje problem. Ipak, ključ jeste da u novogodišnjoj noći jedete i pijte koliko god vam prija, ali već narednog dana da se vratite pravilnoj ishrani. Značajno je da narednog dana obratite pažnju na pravilan izbor namirnica, pravilnu pripremu i ritam ishrane. Ako to ne učinite i danima za redom jedete samo jaku i kaloričnu hranu, rizik od gojaznosti, holesterola, triglicerida i visokog pritiska se značajno povećava, čak i kod zdravih osoba - kaže strukovni nutricionista dijetetičar Jasmina Ristivojević iz Doma učenika "Jelica Milovanović".

"Zabrana" uzimanja hrane tokom praznika nije dobar pristup, kao ni alternative - pojesti tortu ili parče mesa. Odricanje može da rezultira napadom gladi i da napravi još veću štetu. Zato treba odrediti količinu koja nam prija, držati se toga i jesti polako, kaže naša sagovornica.

- Kada se jede polako, smanjena je šansa za prejedanje. Osobe koje inače vode računa ili su na dijeti, najčešće za vreme praznika ne mogu da smršaju koliko su planirale, ali barem ostaju na istoj kilaži, što je sasvim uredu. Čak i kada se ugoje kilogram ili dva, nije smak sveta. Prema pravilima, za gubitak kilograma biće potreban isti broj dana, koliko je bilo potrebno da se kilogram dobije - kaže Jasmina Ristivojević.

Zbog svega toga, preporuka stručnjaka za ishranu jeste uživanje, ne preterivanje u hrani samo zbog toga što je nešto "nadohvat ruke" i razmišljanje o zdravim navikama odmah nakon što "kritični momenat" prođe.

Euforija tokom praznika, naročito tokom novogodišnje noći, može da dovede do raznih nezgoda. To su najčešće opekotine od prskalice, posekotine od čaše ili povrede prouzrokovane pirotehnikom. Zbog toga je dobro da pri ruci uvek imate prvu pomoć. Ranu od posekotine posle ispiranja vodom treba dezinfikovati alkoholom, dok troprocentni hidrogen, povidon jod ili aktivni kiseonik takođe mogu da pomognu. Nakon toga rana se previja sterilnom kompresom ili parčetom vate, koja je nakvašena dezinfekcionim sredstvom, a zatim zavojem ili gazom. Opekotina može da se sanira ukoliko čistu pamučnu tkaninu natopite suncokretovim ili kantarionovim uljem. Ukoliko ipak postoje plikovi i stvorila se duboka rana, neophodna je lekarska pomoć. Povrede od petardi i drugih pirotehničkih sredstava mogu da budu vrlo ozbiljne, i da ostave trajne posledice, pa je najbolje da pirotehnikom rukuje neko oprezan i stručan, a da decu udaljite.

KALORIJE PO JEDNOJ ČAŠI

Viski (25 ml) - 50

Votka (25 ml) - 55

Džin tonik (125 ml) - 85

Crno vino (125 ml) - 90

Šampanjac (125 ml) - 95

Konjak(25 ml) - 110

Martini (80 ml) - 128

Belo vino (125) ml - 118

Limenka piva (330 ml) - 150

Liker (50 ml) - 165

Koktel "margarita" (240 ml) - 455

Đus votka (50 ml) - 163

Koktel "long ajland" (240 ml)- 750

Koktel "bladi meri" (240 ml) - 211

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

doček nove godinekalorijenovogodišnji praznicipraznicipraznična trpeza