NE IGNORIŠITE IH: Šest upozoravajućih simptoma na maligne bolesti

Iako se maligna oboljenja javljaju tiho i prikriveno, postoje određeni simptomi koji ukazuju na neobično dešavanje u organizmu kao upozorenje na bolest. Dugo prisutne simptome ne treba prepuštati spontanom nestanku, već obavezno treba otići lekaru na pregled, ističu stručnjaci, navodeći najčešće.

1) Povišena temperatura u kontinuitetu može da bude simptom limfoma ili leukemije. Ako je konstantna, nikako je ne treba ignorisati.

2) Mršavljenje bez dijete ili vežbi, uz uobičajene životne navike, može da bude posledica ozbiljnih dešavanja u organizmu. Neopravdani gubitak telesne težine može da ukazuje na nekoliko vrsta karcinoma, među kojima i na karcinom pankreasa i želuca.

3) Kašalj i promuklost obično ukazuju na alergijska dešavanja. Međutim, uporni kašalj i promuklost koja ne prestaje, mogu da ukažu i na karcinom pluća ili grla.

4) Bolovi koji ne jenjavaju takođe mogu biti znak malignih promena. Česte glavobolje, primera radi, mogu da ukažu na karcinom mozga, a bolovi u leđima na karcinom debelog creva i jajnika.

5) Čvorići ispod kože na pojedinim delovima tela treba da pobude posebnu pažnju. Naročito treba biti oprezan ukoliko se napipavaju u predelu grudi, testisa ili blizu limfnih čvorova. Ne treba strepeti jedino ako se jave na rukama i nogama, jer se najčešće radi o bezopasnim lojnim cistama.

6) Neobična krvarenja su jedan od mnogih znakova pojave karcinoma. Iskašljavanje krvi može biti posledica prisustva karcinoma pluća, krv u stolici može da upućuje na karcinom debelog creva, u urinu na zloćudni tumor bešike. Stalno vaginalno krvarenje može da se javi zbog karcinoma grlića materice, a krv iz bradavica kao posledica karcinoma dojke.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

bol u stomakuglavoboljakrvarenjemaligne bolestiprehladarani simptomisimptomitemperatura