Ambasada Norveške preuzela ulogu kontaktne ambasade NATO

Ambasada Norveške u Beogradu sinoć je preuzela ulogu kontaktne ambasade NATO od grčke ambasade.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zahvalio je na saradnji grčkoj ambasadi i izrazio uverenje da će norveška ambasada doprineti jačanju partnerskih odnosa Srbije i NATO.

- Srbija i NATO imaju zajednički interes u očuvanuju regionalne bezbednosti - rekao je Dačić i dodao da te odnose ipak opterećuje bombardovanje SRJ pre 20 godina.

On je rekao da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije i ocenio da NATO takođe ima značajnu ulogu u misiji Kfor na Kosovu.

Dačić je rekao da se politika vojne neutralnosti Srbije ni u jednom momentu ne dovodi u pitanje i da to ostaje trajna odluka Srbije koju partneri iz NATO-a u potpunosti poštuju.

- Srbija poštuje opredeljenje svojih suseda i drugih zemalja za članstvo u NATO-u, te očekujemo i razumevanje za našu saradnju i sa zemljama koje nisu članice Alijanse - rekao je on.

Dačić je dodao da su članice NATO-a i apsiranti za članstvo u Alijansi u okruženju naše zemlje te je Srbija zbog te geografske bliskosti prirodno upućena na saradnju sa njima.

On je rekao da saradnja Srbije s drugim partnerima ne šteti intenzitetu i kvalitetu partnerske saradnje Srbije s NATO-om i njegovim članicama.

- Upravo ova upućenost jednih na druge razlog je čvrste posvećenosti naše zemlje unapređenju regionalne saradnje na svim poljima, što je jedan od naših najbitnijih spoljnopolitičkih prioriteta - rekao je Dačić.
On je ponovio protivljenje Srbije transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u Vojsku Kosova i podsetio da je to kritikovao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Srpski šef diplomatije je rekao da od Alijanse očekuje da sa razumevanjem sagledava i podrži prioritete Srbije, naročito po pitanju Kosova, jer NATO ima i niz obaveza u skladu s mandatom dobijenim od Saveta bezbednosti UN u očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu.

Dačić je istakao da Srbija smatra da samo kompromisno rešenje za Kosovo može obezbediti trajni mir i stabilnost kao i da je ona u više prilika pokazala spremnost da do takvih rešenja dođe.

- Dogovor Beograda i Prištine neće biti na štetu bilo koje treće strane i ne postoji nijedan razlog da nešto što dve strane ocene prihvatljivim, bude neprihvatljivo za bilo koga drugog. Mislimo da je vreme da se ovo pitanje reši na način kojim nijedna strana ne bi dobila sve, ali bi dobila dovoljno da rešenje postane trajno i održivo - rekao je Dačić.

Grčki ambasador Elijas Elijadis zahvalio je na saradnji poslednje dve godine dok je norveški ambasador Arne Bjornstad izrazio uverenje da će njegova zemlja doprineti jačanju saradnje Srbije i NATO, uz poštovanje vojne neutralnosti Beograda.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao da je vojna neutralnost Srbije omogućila srpskoj vojsci da sarađuje i sa zapadnim zemljama i NATO i sa istočnim vojskama. On je rekao da je Vojska Srbije imala priliku time da dosta nauči od članica NATO ali da je uveren da su vojske SAD, Rusije i Kine imale priliku da nauče nešto i od naše vojske.

- Srbija nažalost ima mnogo iskustva u ratovima tako da od nas ima šta da se nauči - rekao je Vulin.

Ceremonija primoredaje organizovana je u hotelu Metropol u Beogradu. Posle norveške ambasade kontkantna ambasada NATO će biti ambasada Holandije.

Izvor: Beta
Foto: Goran Zlatković

aleksandar vulinivica dačićnato