Šnit

Da li ste znali da je otac poznate robne marke Boss, čuveni modni kreator Hugo Bos svojevremeno šio i dizajnirao SS uniforme, ali i da je i sa istorijom moguće izravnati račune?

Igor Marojević u svom najnovijem romanu »Šnit« koji je predstavljen u galeriji »Ozon« govori da je sve moguće pa i da je čuveni dizajner imao i ruke pune ožiljaka od krojačkih igli.

Roman, u izdanju Lagune, prema mišljenju kritičara, »pozvao je istoriju na dvoboj... i zavrnuo joj uvo« govori o Drugom svetskom ratu, novinarima kao tehničkom osoblju, ljubavnom trouglu...

Roman je napisan u formi »romana tabloida« u kojem je svako poglavlje novinski tekst. Kroz rubrike »U gradskoj žiži«, »Razgovor«, »Ljudi« , »Vesti«, teče priča o glavnom junaku Novaku Maričiću, njegovoj ljubavnoj vezi s nemačkom novinarkom Karen Frost i Monikom Vranić, saradnicom zagrebačkog nedeljnika. Štivo koje nije opterećeno ideologijama, shvata zločin kao duboko lični čin.

»Batine kao batine: počiniocu ne nude dugoročan užitak, a onoga ko ih trpi, nije li dovoljno bistar, malo čemu uče a još manje ga menjaju. Batinama se ne menja ništa, sem, katkad, lični opis«... piše Igor Marojević, koji je zahvalan svima koji na svoj način podržavaju novu srpsku književnost.

Ivan Marojević je namlađi zastupljeni autor u »Kratkoj istoriji srpske književnosti« Jovana Deretića. Prevođen je na španski, makedonski, slovenački, mađarski, engleski, danski, portugalski, češki jezik. Objavio je romane »Obmana Boga«, »Dvadeset četiri zida«, »Žega«, »Tragači«, zbirku priča »Mediterani«. Član je srpskog i katalonskog PEN Centra.

Danijela Tadić