DVADESET MINUTA DNEVNO: Boravak u parku puni sve baterije

Samo dvadeset minuta dnevno provedenih u gradskom parku doprinosi većem osećaju sreće i zadovoljstva, a pritom ne mora ni da se vežba, pokazalo je novo istraživanje američkih naučnika.

Studija koja je sprovedena upućuje na to da gradski parkovi korisnicima omogućuju da "urone" u prirodu, što donosi značajne fizičke i mentalne prednosti, poput smanjenja stresa i oporavka od mentalnog umora. Rezultati istraživanja naučnika sa američkog Univerziteta Alabama u Birminghemu objavljeni su u časopisu International Journal of Environmental Health Research.

- Posetioci parka obuhvaćeni istraživanjem izjavili su da se posle boravka u prirodi mnogo bolje osećaju i fizički i mentalno - rekao je vođa studije dr Hon K. Juen, dodavši da su on i njegove kolege ustanovili da nivo telesne aktivnosti učesnika istraživanja nije bio povezan sa poboljšanjem emocionalne dobrobiti. To znači da i osobe koje nisu u stanju da se bave ni najblažim oblikom rekreacije zbog starije životne dobi ili invaliditeta imaju veliku korist od boravka u gradskim parkovima.

Ovo istraživanje navelo je naučnike na zaključak da zelene površine u urbanim sredinama podstiču emocionalnu dobrobit i da je u gradovima potrebno napraviti još više parkova i zelenih površina. Loše je to što gradske vlasti i investitori sve češće zelene površine u urbanim sredinama zamenjuju stambenim i poslovnim zgradama.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

boravak u prirodimentalno zdravljeparkprirodazdravljezelene površine