OTVORENA IZLOŽBA DELA MOME KAPORA U KUĆI KRALJA PETRA PRVOG

Retrospektivna izložba, povodom godišnjice smrti poznatog umetnika Mome Kapora otvorena je večeras u Kući kralja Petra Prvog. Izložbu je otvorila predsednica Gradske opštine Savski venac Irena Vujović, a prisutnima su se obratili supruga našeg velikog umetnika i pisca Ljiljana Kapor i gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić. Izložba je počela čitanjem umetnikove poezije u izvođenju glumice Rade Đuričin.

Osam godina otkako nas je napustio pisac i akademski slikar Momo Kapor obeležava se izložbom njegovih slika i crteža. Obraćajući se prisutnima, predsednica opštine Savski venac Irena Vujović izrazila je zadovoljstvo što je Kuća kralja Petra Prvog odabrana za izložbu dela našeg čuvenog pisca i akademskog slikara Mome Kapora.

Sećanje na Momu koje Zadužbina "Momčilo Momo Kapor“ organizuje svake godine početkom marta, obeležavajući dan njegove smrti, biće u znaku retrospektive njegovog slikarskog opusa. A kako ističe njegova supruga Ljiljana Kapor u svakoj od pet soba biće predstavljena po jedna dekada slikarskog života Mome Kapora, od Akademije i najranijih radova, pa do poslednjih godina, sveukupno više od 50 godina njegovog slikarskog stvaralaštva.

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić je rekla da je Momo Kapor svojim delom i dugotrajnim radom ostavio neizbrisiv trag u istoriji i kulturi našeg naroda, a da je ova izložba prilika da se prisetimo svega onoga što je uradio.

Postavka, u organizaciji Zadužbine "Momčilo Momo Kapor“, biće otvorena za posetioce narednih deset dana u Kući kralja Petra na Senjaku. U pet soba izloženo je 30 slika i crteža iz različitih decenija Kaporovog stvaranja. Reč je o delima velikih formata, rađenih u tehnici ulja na platnu, kombinovanoj tehnici i crtežima sa Akademije - akvareli. Za izložbu su odabrana dela iz privatne kolekcije njegove supruge, kao i dela iz Zadužbine „Momo Kapor“, osnovane u Beogradu oktobra 2010. godine.

Foto: Kuća kralja Petra I

Kuća kralja Petra Imoma kapor