ČUDNE ZABRANE NA SNAZI: U Kanadi nema zviždanja, u Singapuru bez žvake

"Sto ljudi - sto ćudi" - ovom izrekom su se, očigledno, vodile zakonodavne vlasti pri donošenju pojedinih propisa pa su, da bi predupredile određena nepoželjna ponašanja, u svoje zakonike uvrstile i pravila koja nama danas deluju veoma neobično.

Žvakanje žvake u Singapuru

Žvakaća guma proizvod je koji bi trebalo izbegavati dok ste u ovoj zemlji - izuzetak od pravila je nikotinska žvaka. Propis koji zabranjuje žvakanje uveden je sa idejom da se ulice ne prljaju dodatno ovom lepljivom masom. Tamo zaboravite na ovu naviku - ako žvaćete kako biste osvežili dah, bolje privremeno pređite na pepermint bombone.

Nema dizanja stopala sa pedala

Ako vozite bicikl u Meksiku, zabranjeno je tokom vožnje skidati stopalo s pedale. Ovo pravilo uvršteno je u zakonik davne 1892. godine, prenosi "This is Insider", sa ciljem veće sigurnosti. Nema, međutim, zabrane vožnje "bez ruku", pa tako sebi možete dati oduška ako volite "ludu vožnju", a sticaj okolnosti bude takav da se nekim slučajem obrete u Meksiku, a na biciklu.

Ne šetajte goli u Švajcarskoj

Iako je nama teško zamislivo da nagi krenemo u šetnju i nije nam jasno zašto bi ikome tako nešto uopšte palo na pamet, Švajcarci po običaju misle na sve, pa su u zakon uvrstili i pravilo kojim se zabranjuje "gola šetnja", za slučaj da neko dođe na tu ideju.

Hranjenje golubova u Veneciji

Onome kome padne na pamet nahrani ove ptičice na Trgu Svetog Marka u Veneciji preti kazna od čak 700 dolara, pa bi bilo lepo da se od ovoga uzdržite, ma koliki da ste ljubitelj životinja. U obrazloženju gradskih vlasti stoji da "golubovi potencijalno mogu ugroziti zdravlje čoveka, kao i da su štetni po spomenike".

Zviždanje u Kanadi

Grad Petrolija u okrugu Ontario u Kanadi, sa ciljem da očuva mirnu atmosferu, postavio je zabranu pravljenja buke vikanjem, zviždanjem ili glasnim pevanjem u bilo koje doba dana.

Visoke štikle u Grčkoj

Ukoliko ste u poseti istorijskim znamenitostima, preporuka je - nikako na štiklama. Iako nam nije jasno zašto bi iko na visokim potpeticama krenuo u obilazak ruševina, gde je teren svakako neravan i nezgodan, izgleda da je ovakvih slučajeva bilo, s obzirom na to da su Grci morali da ovakvo pravilo ozvaniče kako bi osigurali svoje znamenitosti od eventualnih oštećenja.

U Nemačkoj ne smete ostati bez benzina na auto-putu

Dok vozite nemačkim drumovima bilo bi dobro da pored brzinomera povremeno bacate pogled i na skazaljku koja pokazuje preostalu količinu benzina u rezervoaru.

Piškenje u okeanu u Portugalu

Iako je ovo teško dokaziva radnja, i nema informacija o tome da li je iko ikad za ovo "delo" kažnjen, vlasti su pokušale da osiguraju čistoću vodenog prostranstva i uvođenjem ovakvog pravila.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

čudne zabranepravilasvet