Upriličen prijem povodom proslave Dana Ustava Republike Poljske

Juče je Beogradu obeležen nacionalni praznik Dan trećemajskog ustava i 100. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između Poljske i Srbije, kao i 15. godina Poljske u Evropskoj uniji.

Prijemu su prisustvovale brojne zvanice, među kojima i predstavnici Vlade Republike Srbije, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, državne uprave i lokalnih samouprava, članovi diplomatskog kora, sveštenstvo, predstavnici medija, kulturnog, naučnog i poslovnog sektora, kao i članovi poljske dijaspore u Srbiji.

Okupljene goste pozdravio je otpravnik poslova Republike Poljske u Republici Srbiji, Andžej Kinđuk, koji je takođe iskoristio priliku da predstavi značaj nacionalnog praznika Dan trećemajskog ustava i ovogodišnjeg jubileja uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Poljske i današnje Republike Srbije, kao i 15. godišnice Poljske u Evropskoj uniji. Tokom svog govora istakao je prijateljske odnose Poljske i Srbije i značaj samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, koji će se u julu ove godine održati u Poznanju.

Atmosferu je ulepšao i umetnički program, koji se sastojao, između ostalog, od poljskih i srpskih narodnih pesama koje je otpevao Hor slavista Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Tokom svečanosti održala se i ceremonija dodele odlikovanja Ministra spoljnih poslova i Ministra kulture i nacionalne baštine Republike Poljske.

Počasno odlikovanje "Bene Merito" za jačanje pozicije Poljske na međunarodnoj sceni Ministra spoljnih poslova Republike Poljske dodelio je prof. Dušanu Drljači i gospođi Joani Maćejevskoj - Pavković.

Prof. Dušan Drljača je takođe odlikovan zlatnom medaljom "Zasluge za kulturu Gloria Artis" koju je dodelio Ministar kulture i nacionalne baštine Republike Poljske.

Odlikovanja "Zasluge za poljsku kulturu" Ministra kulture i nacionalne baštine dodijeljene su prof. Miljeni Rejlić i prof. Ivani Matijević - organizatorkama Međunarodnog festivala Frederika Šopena u Beogradu, "Šopen Fest", koji već 8 godina promoviše poljsku muzičku tradiciju i dela Frederika Šopena u Srbiji i na Balkanu.

Izvor: belgrad.msz.gov.pl
Foto: Goran Zlatković

Dan ustavaDan Ustava Republike Poljskepoljska