MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Nataša Bodirožić – San Remo

Nataša Bodirožić, kreatorka i vlasnica modnog ateljea "Cristonati Couture" je ljubiteljka putovanja i osoba koja inspiraciju za svoj kreatorski rad nalazi u koloritu, arhitekturi i atmosferi gradova i predela koje otkriva tokom putovanja.

Poslednje dve godine imala je zapažene nastupe na "Srpskoj nedelji mode", a prošlogodišnja je bila inspirisana tangom. Otkriva nam da je pored smele elegancije njenih haljina snažan utisak na publiku, ali i kolege iz sveta mode ostavila burgundi boja - tamna, ležerna i elegantna. Lepotu ove boje je otkrila upravo na jednom od svojih putovanja.

Nataša će uskoro imati prilike i da ostvari svoj "Dream trip", s obzirom na to da se njen rad pod nazivom "Le charme du Cristonati" našao među deset odabranih i biće prikazan na platformi "Defile a Paris" u okviru narednog Paris Fashion Week-a.

Natašine najvažnije destinacije su francuski i italijanski gradovi i Mediteran. Tamo odlazi često. Kombinuje poslovna putovanja i vreme za odmor.

Voli i kratka, vikend putovanja. Male izlete. Boravak u prirodi. Sa prijateljima i porodicom otkriva mesta u našem okruženju. Često odlazi na salaše u Bačkoj. Međutim, posebno mesto u njenom srcu ostavilo je jedna poseta italijanskom gradu San Remo.

- Pre nekoliko godina odmor sam provela u San Remu. Otišlli sam u taj italijanski grad zbog čuvenog muzičkog festivala, a onda smo u njemu otkrili mnoga fantastična mesta. Osvojile su me uske uličice popločane kaldrmom, beskrajna stepeništa, mali restorani i kafei uz morsku obalu, svaki drugačiji i na svoj način neobičan. Postoji jedan lokal u kome je sve pod nagibom, stvari stoje nekako ukoso - nameštaj, čaša sa vinom... Jako uzbudljivo. Stara zdanja su potpuno obnovljena, sačuvana, magična.

SMEŠTAJ – kakav smeštaj je, po vašem mišljenju, najbolje rešenje?

- Odseli smo u hotelu "Des Anglais" koji ostavlja utisak obnovljenog dvorca. Hotel je opremljen sa puno stila i fantastičnih detalja. Nameštaj, tapete, šalukatre, pločice u kupatilu, lampe. Izuzetno uspešan spoj starog i novog. Pamtim jutra u trpezariji. Dođeš na doručak, još uvek pomalo pospan, a tamo širom otvoreni prozori, pogled prema moru, leluja palmino granje. Šolja za kafu, veličine činijice za pahuljice, sa tanjirićem na kojem je ludi pajac koji ti odmah izmami osmeh. Čak i šećer je bio autentičan - sa motivima istim kao na posuđu ili detaljima iz hotela. Na mene snažno utiču detalji. I sada pamtim držač za zavese, resice, šare na tepihu, drvo mandarina ispod kojeg sam sedela u restoranu, izloge pored kojih sam prolazila, prve jutarnje zrake... Prednost dajem apartmanima, posebno onim koji su u starim gradskim četvrtima. Volim da su u blizini parkovi, fontane, šetališta... Da osetim atmosferu grada u kome boravim. Kada sam na Mediteranu, najvažnija mi je prostrana terasa sa koje vidim more. Ono što posebno volim na Mediteranu, u itaijanskim i francuskim gradovima, to je život na ulici, ples, muzika, umetnički performansi. Prolaznici učestvuju, priključuju se, zaigraju salsu na trgu. Ti prizori su mi uvek i iznova velika radost, živost njihovih ulica i trgova.

HRANA - Koja su vam bila omiljena jela - lokalni specijaliteti na tom putu?

- Na putovanjima uvek probam sve što je lokalno, hranu tog kraja. U San Remu postoji Trg ribara sa nekoliko ribljih restorana. Mesto je okruženo fontanama i čuje se šum vode. Poseban je i način na koji serviraju hranu. U pitanju je velika pažnja i posvećenost. Iako nisam ljubiteljka jela od ribe i morskih plodova, volim sve da probam. Te senzacije su mi važne i čine deo utiska koji ponesem i pamtim... Baš kao i mirisi, boje, svetlo.

PIĆE – u kojim napicima ste najviše uživali?

- U kafi. Velika sam ljubiteljka kafe i svi oko mene to znaju. A u Italiji je kafa i ritual i tradicija. Njihov Espresso je savršeni napitak. Bolje kafe nema. Uživam i u vinima, a ponajvše, možda, uživam u ritualima služenja vina. Pažljivo servirano vino će i od osrednjeg napraviti praznik za sva čula. Italijani se prema vinu odnose kao prema hrani. Ono je stalno tu, uz njih, i piju ga po čitav dan (po tome se razlikuju od Francuza). U San Remu smo otkrili vina sa vulkanskog tla. Najpoznatije je Soave (iz istoimenog mesta u blizini Verone). Prvo što se oseti kod ovih vina je snažna, intenzivna i sveža aroma. Struktura im je bogata, puna ukusa. Soave je klasično belo vino zlatno-žute boje, elegantno i sveže, koje svi u Italiji vole. Jako je prijatne arome i izbalansiranog ukusa. Odlično se sparuje sa hranom. Inače, pravi se od jedne od najstarijih sorti grožđa koje uspeva na tlu Italije, "garganega" grožđa. I naši trgovci vina ga nabavljaju i zato ga često preporučim svojim prijateljima. Ljubav i interesovanje za vina i utisci koje o posluživanju, načinu pakovanja i prezentovanja vina uvek ponesem iz Italije, inspirisali su me nedavno za učešće na takmičenju za dizajn i stilizovanje flaše "MR. & MRS. Bottle Competition under the project Fashion and wine". Poslala sam svoj rad, koji je bio prezentovan na Srpskoj nedelji mode u Novom Sadu, a potom i u Parizu, jer je ušao u top 10. Svega toga ne bi bilo da nema putovanja i snažnih utisaka koja sa njih donosim u svoj atelje.

AKTIVNOSTI – kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Najradije obilazim i upoznajem grad ili mesto na kome se zateknem. Negove znamenitosti, ali i lokalne zanatlijske radnje, neke zabačene ulice i trgove. Obraćam pažnju na domaće proizvode, izloge, uređenje enterijera, na detalje. Italija je u tome vrh sveta. Velika pažnja posvećuje se uređenju svakog kutka. Na neobičan način izlažu i prezentuju robu. Prodavci i prodavačice odeveni su i stilizovani u skladu sa proizvodima i enterijerom. Tamo sam, recimo, po prvi put videla krojačke lutke obložene čipkom. Ili, u prodavnici hrane, sendviče koji se služe na podlozi od neke vrste veštačke trave. Pa kafić koji ima vitrinu sa čokoladnim asesoarom. Prvo vidiš torbice i cipele, a posle shvatiš da je sve od čokolade. Zanatstvo je u svim oblastima dovedeno do nivoa filozofije, potpune posvećenosti, savršenstva.

NEXT TRIP - gde planirate sledeće da otputujete?

- Planirala sam da moja naredna destinacija bude Verona, u ponovnoj potrazi za modnom inspiracijom. Ali, s obzirom na to da je moj rad ušao među deset odabranih u okviru narednog Paris Fashion Week-a i u septembru će biti prikazan na "Defile a Paris", moja naredna destinacija je ipak – grad ljubavi.

DREAM TRIP – koje mesto biste voleli da posetite tokom života?

- Da ponovim odlazak u Pariz. To zaista želim. Ali, ovoga puta, da to bude studijski, duži i sadržajniji i dobro isplaniran boravak... Ne samo turistički. Otkako se dogodio požar u Bogorodičinoj crkvi Notre Dame još intenzivnije razmišljam koliko je važno upoznati umetničke, kulturne i sve druge vrednosti ovog grada, napojiti se njegovom neprolaznom lepotom. Radosna sam jer će se moja želja ostvariti.

Autor: Svetlana Bogićević
Foto: Privatna arhiva

moje putovanje iz snovaNataša BodirožićSan Remo