30 DANA PRITVORA ZA BOKIJA 13: Jovanovskom će biti suđeno zbog reketa od 8.000.000 evra

Čelnik makedonske kablovske televizije 1TV Bojan Jovanovski, poznat po estradnom imenu Boki 13, odveden je noćas u pritovor Istražnog zatvora u Skoplju.

Sudija za prethodni postupak krivičnog suda u Skoplju je Jovanovskom kasno sinoć odredio 30-dnevni pritvor po zahtevu Tužilaštva za organizovani kriminal koje ga sumnjiči za iznudu i pranje novca, oko 8.000.000 evra!

S prvoosumnjičenim Jovanovakim, nakon ispitivanja posle pokretanja istražnog postupka, u pritovor je odveden i drugoosumnjičeni, biznismen Zoran Milevski sa nadimkom "Kičec".

Jovanovski je u ponedeljak posle podne u sud doveden nakon što je uhapšen na graničnom prelazu Bogorodica između Severne Makedonije i Grčke.

Prema podacima iz predistrage, dvojica osumnjičenih, Jovanovski i Milevski, su od novembra 2018. do aprila 2019. tražili novac od jednog biznismena protiv kojeg se vodi istraga, kako bi iskoristili utucaj koji imaju na tužioca da mu se olakša položaj.

Državno tužilaštvo nije objavilo o kojem se tužiocu radi, ali su se sinoć u medijima objavljene informacije da je oduzet telefon specijalnoj tužiteljki Katici Janevoj da bi se videlo da li je komunicirala sa Bokijem 13, a ona je odmah dala ostavku.

Glavni državni tužilac Ljubomir Joveski i tužiteljka za organizovani kriminal Vilma Ruskoska na konferenciji za novinare nisu želeli da komentarišu ostavku Janeve, ali je Joveski rekao da je to njen lični čin.

Hapšenju Jovanovskog prethodilo je više tekstova koje je u junu objavio glavni urednik portala Plus info Branko Geroski u kojim Bokija 13, ne navodeći njegovo direktno ime, sumnjiči za "reket".

Geroski je, aludirajući na Jovanovskog, pisao da izvesni Koki koji se predstalja kao vlasnik televizije, zajedno sa nekim ljudima iz vrha vladajuće SDSM, ima grupu za reketiranje biznismena i gradonačelnika.

Izvor: Kurir.rs
Foto: boki13official/Instagram

30 dana pritvoraBojan Jovanovski Boki 13Branko GeroskiKatica JanevaLjubomir Joveskiorganizovani kriminalVilma RuskoskaZoran Milevski Kičec