U STOMAKU SU LEPTIRIĆI: Zaljubljenost blokira čulo ukusa

Apetit i leptirići u stomaku ne idu zajedno. Kada se zaljubimo, ne moramo ni da jedemo, jer imamo dovoljno duhovne hrane. Ali, britanski naučnici su zaključili i da ovo stanje često blokira ili "sluđuje" čulo ukusa. Ono zapravo ne radi kako bi trebalo, pa zaljubljena osoba može da pojede i nešto apsolutno nejestivo, a da ne odreaguje. Ili da slatko jelo doživi kao slano i obrnuto. Totalna zbrka je vrlo realna u tom stanju.

Istraživači iz Londona su do tog saznanja došli na osnovu studije koju su sproveli, kada su zaključili da snažna zaljubljenost dovodi do toga da ponekad ne razlikujemo ukuse, za šta su krivi haotični hormoni. Jer, objašnjavaju naučnici, oni utiču ne samo na metabolizam, stres i nervozu, već prave i zastoj u radu čula ukusa.

Tokom studije, ispitanicima oba pola je meren nivo testosterona i oksitocina (odgovornih za prepoznavanje ukusa kod zaljubljenih) u trenutku dok su isprobavali različite namirnice. Ispostavilo se da je nivo hormona bio u opadanju, što je direktni odgovor na pitanje zašto čulo ukusa kod zanesenih osoba ne radi kao uobičajeno.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

čulo ukusahormonhranazaljubljenost