Prvi zajednički nastup Luke Šulića i Aljoše Jurinića

Svetski priznati mladi muzičari, violončelista Luka Šulić i pijanista Aljoša Jurinić nastupiće u četvrtak, 22. avgusta u atrijumu Kneževa dvora s početkom u 21:30  sati te izvesti Šumanov Adagio i Allegro, Bramsovu Prvu sonatu za violončelo i klavir u e-molu, Pertove Spiegel im Spiegel i Fratres te Piazzollin Le Grand Tango.

Upravo su jubilarne 70. Dubrovačke letnje igre povod prve saradnje istaknutih mladih umetnika Luke Šulića i Aljoše Jurinića koji su se svojim uspesima i harizmom već etablirali na međunarodnoj sceni, a ovaj svoj zajednički program posvećuju repertoarnim delima za violončelo i klavir velikana romantizma Roberta Šumana i Johanesa Bramsa, ali i delima kompozitora 20. veka Arva Pärta i Astora Piazzolle.

Miljenik festivalske publike, violončelista Luka Šulić poslednjih godina nastupa širom sveta kombinujući solističke koncerte i nastupe kao član planetarno popularnog dua 2CELLOS. Kao klasični muzičar, na Dubrovačkim letnjim igrama prvi je put nastupio 2009. godine te zatim 2011. godine u prepunom atrijumu Kneževa dvora uz Stjepana Hausera i Zagrebačke soliste. Iste godine nastupio je ispred crkve sv. Vlaha kao dio 2CELLOS sastava na njihovom prvom koncertu u Hrvatskoj. Luka je s petnaest godina postao jedan od najmlađih studenata u istoriji Muzičke akademije u Zagrebu gde je studirao u klasi Valtera Dešpalja, a diplomirao je sa samo osamnaest godina. Obrazovanje je nastavio u Beču kod Reinharda Latzka, a magistarske studije je s izvrsnim ocenama završio na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu. Kao solista i komorni muzičar nastupao je širom Evrope, u Južnoj Americi i Japanu, u slavnim koncertnim dvoranama kao što su londonski Wigmore Hall, amsterdamski Concertgebouw te bečki Musikverein i Konzerthaus.

Foto: Mario Kucera

Aljoša Jurinić se festivalskoj publici predstavio 2016. godine recitalom u sklopu programa U susret budućnosti, koji je predstavljao mlade laureate prestižnih međunarodnih muzičkih takmičenja. Ovaj je mladi pijanista tom prilikom oduševio publiku i kritiku koja je tada pisala o „čaroliji koju Aljoša Jurinić stvara“ navodeći kako „iza izvedenog stoji u potpunosti svojom muzičkom osobnošću“. Svoj najveći međunarodni uspeh ostvario je 2012. pobedivši na uglednom pijanističkom takmičenju Robert Šuman u kompozitovom rodnom Zvikau. Godine 2015. bio je finalista 17. Međunarodnog pijanističkog takmičenja Frederik Šopenn u Varšavi te laureat takmičenja kraljice Elizabete 2016. godine. Dobitnik je i svih vodećih nagrada za mlade muzičare u Hrvatskoj, a 2015. godine mu je uručena i godišnja nagrada Vladimir Nazor te nagrada Milka Trnina 2017. godine.

Zajednički koncert Šulića i Jurinića zaključiće sezonu festivalskih muzičkih programa u Dvoru, no ljubitelje muzike u sklopu 70. Igara očekuje još i završni koncert 25. avgusta u 22.00 sata ispred crkve sv. Vlaha, na kojem će Simfonijskim orkestrom HRT-a ravnati mo. Enrico Dindo, a uz njih se publici predstaviti i mlada udaraljkaška zvezda Simone Rubino.

Ulaznice su dostupne preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 sati gde stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30 % pri kupovini ulaznica. Kupovinom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupovina u iznosu od preko 500 kn donosi vaučer za 30 % popusta na festivalske suvenire.

Izvor: Promo
Foto: Promo

70. Dubrovačke letnje igrealjoša jurinićluka šulić