MORAJU DA POŠTUJU "KODEKS PRISTOJNOSTI": Saudijska Arabija se otvorila za turiste

Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman hoće da zemlju učini manje zavisnom od nafte. Rešenje vidi u otvaranju zemlje za turizam. Turisti sada mogu da dobiju vizu, ali moraju da poštuju kodeks ponašanja.

Kada se govori o zemljama zatvorenim za ostatak sveta, obično većini na pamet padne Severna Koreja. Pritom je Saudijska Arabija na isti način zatvorena za posetioce iz inostranstva. Državljanima većine zemalja saudijsko kraljevstvo je dosad bilo zatvoreno. Izuzetak su poslovni ljudi i hodočasnici u Meku i Medinu.

Od petka uveče je sve drugačije: građani 49 zemalja mogu zatražiti regularnu turističku vizu elektronskim putem.

- Otvaranje Saudijske Arabije za međunarodne turiste je istorijski trenutak za našu zemlju - istakao je u petak na svečanosti predstavljanja programa direktor turističkog poslanstva Saudijske Arabije, Ahmed al Čatib.

Posetioci će u pustinjskom kraljevstvu moći da ostanu do 90 dana. Do 2030. godine broj turista bi trebalo da dostigne nivo od 100 miliona.

Iza ovog cilja se krije namera kraljevine, pre svega prestolonaslednika Muhameda bin Salmana, da se zemlja polako izvede iz potpune zavisnosti od eksploatacije nafte. Sve je to deo projekta pod nazivom "Vizija 2030".

Meka i Medina i dalje tabu

Postavlja se pitanje da li postoji tako veliki broj zainteresovanih turista koji bi želeli da posete ovu zemlju koja ni ovim potezom ne menja svoje srednjovekovne običaje. Žene, doduše, neće biti prisiljene da nose hidžab, duge tunike ili marame, kao Saudijke, ali je "nepristojno" odevanje i dalje zabranjeno.

Saudijci su objavili "kodeks pristojnosti" u kojem između ostalog stoji da žene ne smeju da se u javnosti pojavljuju golih ramena i kolena, ne smeju da nose pripijene majice i pantalone.

Zabranjeno je pokazivati naklonost u javnosti, gurati se, a i alkohol je i dalje zabranjen. Predviđene su i kazne od 12 do 1500 evra.

Možda najnerazumljivija odluka se međutim, odnosi na činjenicu da će onima koji nisu muslimanske veroispovesti, sveti gradovi Meka i Medina i dalje biti zabranjeni.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

kodeks pristojnostimedinamekasaudijska arabijaturistiturizam