LAGUNA PREDSTAVLJA: "Četiri kiše" - Ljubica Arsić

Foto: Laguna/Promo

Prateći istoriju dve porodice u bezbrižno vreme raspusta i letovanja, Ljubica Arsić, dobitnica Andrićeve nagrade i Ženskog pera, u svom novom romanu "Četiri kiše" diskretno evocira jednu proteklu epohu i nestalu zemlju. Postupkom smenjivanja naratora prati periode formiranja svojih junaka, i melanholično i duhovito, autorka dočarava sva uzbuđenja i radosti, često i nevesele ishode i mladalačke muke koji prate odrastanje Senke, Milice i Paška, u ono doba detinjstva i prvih ljubavi kada se bude nepoznate strasti, zanosi, opažanja sveta oko sebe i sebe u svetu.

Ljubica Arsić nam je otkrila kako je nastala knjiga "Četiri kiše".
- Poželela sam jednog jutra da s moje terase, koja gleda na gradske krovove, vidim more i onu široku sjajnu prugu koja treperi po površini, da sa stene skočim u modru vodu i da proučavam dno sa kamenjem i školjkama. Zajedno sa mojim junacima i ja rastem u jednom letu kada se svet činio jasan, a njegova lepa zagonetka lako razrešiva i prihvatljiva. Pisanje o njoj je svojevrsno otkrivanje zanosa koje će nam pomoći da iznova zaronimo u taj "prostor sreće" koji morem, suncem, belucima na jednoj plaži prepunoj lenjih kupača predstavlja utočište i snagu kad krenu kiše.

U romanu jedan glas pripada i Lenki Dunđerskoj, rano preminuloj lepotici u koju je Laza Kostić bio zaljubljen i kojoj je posvetio čuvenu pesmu "Santa Maria della Salute". Njen devojački dnevnik, koji se našao u rukama jednog junaka, skladno i nenametljivo umetnut je u tkivo romana, dodatno potvrđujući istinu o neprolaznim čarima mladosti koje su u svim vremenima iste.

- Okupirani smo Istorijom - kaže Ljubica Arsić i dodaje:
- Sa Njom ručamo, razgovaramo, oblačimo je umesto pidžame. Njena omča nam je uvek oko vrata i ne dozvoljava da od čvrstine konopca ugledamo naša fina tkanja niti da oslušnemo nešto tiše od pucnjeva i eksplozija. Kao da više nemamo pravo na priču o intimnom stasavanju i razrešavanju još nekih zagonetki, kao da time izneveravamo kolektivnu priču punu krvi, ratova, stradanja u patnji. Moja knjiga se ne miri sa tim.

Suvereno poznavanje svih psiholoških nijansi ženskih likova u romanu i na ovom primeru potvrđuje da se o "ženskom pismu" može govoriti samo uslovno, kao o svojevrsnom konstruktu koji svojom pukom rodnom karakteristikom ne može zameniti autentično i vrhunsko književno delo, u kakvo bez ostatka spada "mediteranski" roman "Četiri kiše". Knjigu možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Izvor: Promo
Foto: Promo/Laguna

Četiri kišelagunaLjubica Arsić