Izložba, parti, najave

Otvaranjem izložbe fotografija Bogomira Doringera u prostoru "O3one hotela" na Andrićevom vencu najavljen je predstojeći 22. Beogradski "Back ’s Fashion Week"

U novom prostoru tiskali su se svi koji se raduju predstojećoj "Nedelji mode", što zbog same mode, što zbog osećaja glamura i prestiža koji ta manifestacija nosi. Fotografije na izložbi, rad Bogomira Doringera, umetnika mlađe generacije, predstavljaju modne vizije u neobičnim ambijentima, pejzaže iz prirode, urbane pejzaže...

Iza fotografija koje su i modne, i umetničke, i ponekad bizarne (model sa maskom svinje) nalazi se ideja autora da svoju umetnost predstavi na autentičan način i da se poigra modom, odnosno porukama mode.

Predstavljen je i Doringerov kratki film "Déranger", dosad prikazana u Tokiju, Los Anđelesu i Berlinu, koji je osvojio prvo mesto na festivalu kratkometražnog filma "You Wear It Well, Diane Pernet". U ovom filmu, prikazivanom čitave večeri u posebnoj prostoriji galerije, glumci sa potpuno belim maskama, bez kose i bez identiteta šetaju u Doringerovim modelima. Snimljeni su u pariskom metrou, u šetnji delovima Pariza i obalama Sene.

Film jdonosi specifičnu atmosferu, kontrast i spajanje grada i modela iz kolekcije "Untitled", u kojoj su predstavjeni ženski kaputi neobične forme i oblika i muške jakne.

Bogomir Doringer, rođen u Beogradu 1983, studirao je umetnost na "Gerrit Ritvild" akademiji u Amsterdamu a na beogradskom "Fashion Week-u" je debitovao 2003. godine. Radi i u inostranstvu, sarađuje s evropskim umetnicima, za reviju "Amnesia" je 2003. godine dobio nagradu "Bazart" za najbolju reviju na BFW-u. Sledeće, 2004. godine dobio je istu nagradu, ali za najboljeg modnog dizajnera. Već 2005. primio je nagradu "Pantene-pro", takođe u kategoriji najbolji modni dizajner.

Kao uspešan predstavnik mlađe generacije ovdašnjih autora, koje odlikuje autentičnost, istraživački duh i uspeh u evropskim okvirima, Doringer je odabran da svojim radovima najavi ovojesenji "Belgrade Fashion Week". Sudeći po gužvi u "O3one hotelu", mnogo je zainteresovanih za ovu manifestaciju - od sponzora i onih kojima je moda posao, do onih koje glamur grada mami i inspiriše.

Bili su tu i modni dizajneri, manekenke, stilisti, novinari, umetnici... i, naravno, ljudi iz agencije "Click", organizatori "Beogradskog Fashion Week-a". Bilo je simpatično videti kako se Nenad Radujević, direktor Modnog studija "Click", posle toliko godina organizovanja BFW-a iskreno raduje predstojećoj manifestaciji, sa entuzijazmom i ponosom najavljuje revije i - očima komunicira sa učesnicima predstojeće manifestacije.

U "Nedelji mode" koja dolazi, Beograd očekuje predstavljanje oko četrdeset samostalnih revija, nove kreacije domaćih dizajnera, predstavljanja stranih brendova, izložbe modnih detalja...

Posebno zanimljivo deluje otvaranje "Fashion Week-a" i najavljena revija Olje Ivanjicki koja je, u saradnji sa modnom kućom "Mona", kreirala kolekciju inspirisanu Njegošem i "Gorskim vijencem", povodom 160 godina od objavljivanja čuvenog speva.

Izložba Bogomira Doringera u "O3one hotelu", jedan od brojnih pratećih programa "Begradskog Fashion Week-a", biće otvorena do 24. oktobra.

Tekst: Jelena Jovanović
Foto: Marko Risović