CENA - PRAVA SITNICA: Milion dolara za parking mesto u Hongkongu

Parking mesto se nalazi kod petog, najvišeg solitera "Centar" u Hongkongu, koji je u oktobru 2017. godine postao najskuplja poslovna zgrada na svetu. Najbogatiji čovek u gradu prodao je zgradu za više od pet milijardi dolara.

Parking mesto je kupljeno za basnoslovnu svotu usprkos sve većoj zabrinutosti oko uticaja prodemokratskih protesta na tržište nekretnina u gradu.

Ogromna cifra koju je izdvojio Džoni Čeung Šun pokazatelj je sve veće nejednakosti koja je doprinela nezadovoljstvu onih koji gotovo pet meseci protestuju u tom finansijskom središtu, u kome je jedna od pet osoba siromašna.

Iznos od 970 hiljada dolara je više od 30 puta veći od prosečne godišnje plate stanovnika Hongkonga i otprilike je jednak ceni jednosobnog stana u londonskoj elitnoj četvrti Čelsi.

Cene nekretnina nedavnih meseci padaju jer su građevinske kompnaije primorane da nude niže cene za nove projekte i smanjuju rente za kancelarije.

- Većina vlasnika u "Centru" su u finansijama ili drugim brzorastućim sektorima - ističe Stenli Pun, direktor kompanije za nekretnine "Centaline Commercial" i dodaje da tajkunima to nije toliko značajna kupovina, u poređenju sa vrednostima kancelarija koju poseduju.

Stanje tržišta nekretnina u toj autonomnoj regiji ranije je postalo političko pitanje jer su rastuće cene primorale neke manje kompanije da zbog visokih renti zatvore svoje kancelarije.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Hongkongmilion dolaraparking mestosoliter