STAR 150 GODINA: Kraljevski "Luj Viton" sanduk, a u njemu – kukuruz (VIDEO)

Sanduk luksuznog francuskog brenda "Luj Viton", star 150 godina, pronađen je kod starijeg para iz Ukrajine koji je u njega odlagao kukuruz za kokoške ne znajući stvarno bogatstvo tog predmeta.

Bračni par iz Ukrajine nije mogao ni da pretpostavi kakav istorijski artefakt čuva u kući. Sačuvali su ga jer im je godinama služio za čuvanje raznih stvari. Veruje se da je ovaj sanduk pripadao nekadašnjoj ruskoj kraljevskoj porodici.

Ukrajinski penzioneri godinama su premeštali sanduk držeći u njemu nekada kukuruz, nekada luk i drugo povrće, dok ih jednog dana njihov rođak nije opomenuo.

Bračni par je sanduk odneo u Etnografski muzej.

- Sanduk je verovatno proizveden početkom 1880. godine, a sadašnja vrednost mu je oko 11.000 dolara. Neke sanduke brenda "Luj Viton" aukcijske kuće su prodale za više od 100.000 dolara - rekao je direktor muzeja Maksim Bulak.

Bulak veruje da je baš ovaj sanduk nestao u ruskom carskom vozu koji je na području Ukrajine izleteo iz šina 1888. godine.

U nesreći je poginulo oko 30 ljudi, dok je navodno car Aleksandar Treći pridržao krov kočije na svojim ramenima kako bi omogućio svojoj porodici da pobegne.

Tada su uspeli da spasu i "Luj Viton" sanduk. Ovo je samo jedan od mogućih scenarija. Sanduk je takođe kao trofej mogao da donese kući vojnik sovjetske vojske koji je oslobodio Evropu od nacista tokom Drugog svetskog rata.

Bračni par je za svoje potrebe kupio novi običan sanduk od lima.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

bogatstvokukuruzluj vitonmuzejpripadao kraljusandukstar 150 godinaukrajina