NAJZDRAVIJE VOĆE: Jabuke jedite svakodnevno

Zimi su jabuke često na jelovniku, a mogu se jesti sveže, pečene, kuvane, kao dodaci raznim kolačima. Istraživanja su pokazala da su upravo jabuke značajan izvor flavonoida u ishrani. Kad god je moguće, treba jesti neoguljene jabuke, jer njihova je kora pravi koncentrat antioksidanasa.

Jabuke dokazano smanjuju rizik od pojave raka pluća te rezultati naučnih istraživanja preporučuju da se svaki dan pojede bar jedna jabuka. Takođe, bogata je vitaminom C, koji je potreban za obnovu imunološkog sistema. U prosečnoj jabuci ima oko osam miligrama vitamina C, što je 14 odsto od dnevne potrebe.

Pozitivno utiče na zdravlje krvnog sistema smanjujući rizik od stvaranja ugrušaka i moždanog udara, dok sok od jabuke može smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti i unaprediti intelektualne funkcije. Ovo voće koristi zdravlju i funkciji disajnog sistema te smanjuje rizik od pojave astme i bronhijalnu osetljivost.

Žene koje jedu najmanje jednu jabuku dnevno imaju za 28 odsto manje izgleda da razviju dijabetes tipa 2. Jabuke su bogate vlaknima i antioksidansom antocijaninom, koji otapa šećer u krvi.

Izvor: Avaz.ba
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

astmadijabetesflavonoidiishranajabukemoždani udarrak plućaugrušakvitamin cvlakna