Evropska digitalna biblioteka ima 14 miliona dokumenata

BRISEL, 18. novembra 2010. (Beta-AFP) - Evropska numerička biblioteka Europeana premašila je prag od 14 miliona dokumenata, premašivši cilj od deset miliona postavljen u trenutku njenog osnivanja, saopštila je u četvrtak Evropska komisija.

Na sajtu www.europeana.eu mogu se pročitati knjige u digitalnom formatu, ali i pogledati mape, fotografije, slike, štampa, filmovi i muzički spotovi iz cele Evrope. Evropska digitalna biblioteka osnovana je u novembru 2008, kao ilustracija evropske kulture. U njoj se tada nalazilo dva miliona dokumenata, a cilj je bio da ih do 2010. bude deset miliona.

Šezdeset četiri odsto predmeta u kolekciji Eropeane su fotografije, mape, slike, muzejski eksponati i druge digitalizovane slike, navodi komisija. Numeričkih tekstova, uključujući 1,2 miliona kompletnih knjiga, u zbirci je 32 odsto. Video i audio sadržaj čini manje od dva odsto zbirke. Eropeana je na dan osnivanja bila žrtva sopstvenog uspeha, pošto je zabeležena poseta od deset miliona na sat, zbog čega nije radila mesec dana. Sajt je potom ponovo pokrenut sa većim kapacitetom servera.