NEŽNA I NEGOVANA: Deset saveta za zdravu kožu u hladnijim danima

Zima može da bude lepa, topla i sunčana ili ledena, sa kišom i snegom. Bez obzira na vremenske prilike - jednu stvar ne bi trebalo da zaboravite - pravilnu negu.

Prenosimo vam 10 važnih saveta kako pravilno da negujete kožu tokom zimi:

Zaštita od sunca

Čak i kad se sunce sakrije iza oblaka, UV zračenje stiže do zemlje. UV je uzrok fotostarenja, što znači bore na licu. Kremu sa zaštitnim faktorom trebalo bi da koristite 365 dana u godini. Ne morate da je nanosite odvojeno, mnoge kreme sadrže UV zaštitna jedinjenja.

Zloupotreba pilinga

Čišćenje kože pilingom je za neke rutina, ali ne treba preterivati. Naročito gruba zrna, kao što su piling od kafe ili šećera koji se nanose prečesto, mogu da učine više štete nego koristi. Ako nemate problema s kožom, onda će jednom nedeljno biti dovoljno da se epiderm dobro regeneriše. U slučaju masne kože, ne preporučuje se prečesto mehanički piling, jer oni stimulišu lojne žlezde na još veću proizvodnju sebuma i problem se pojačava.

Zaboravljate na piling

Potpuno odustajanje od uklanjanja mrtve kože, takođe nije dobra ideja. Koža mora da se regeneriše a mrtve ćelije moraju biti uklonjene kako bi se procesi obnavljanja pravilno odvijali. Ako imate osetljivu ili suvu kožu, izaberite pilinge za njih. Kozmetika sa mlečnom ili ferulinskom kiselinom, kao i enzimska, biće prikladna.

Ne koristite sapun

"Sapun će oprati sve" - verovatno ste pevali kao dete, ali kada imate nekoliko decenija više, sapun je najgore što može da se dogodi vašoj koži. Glavna pritužba - uklanja kiselinski zaštitni omotač. Prvo, pH kože je blago kisela, a sapun je alkalan. Drugo, uklanja zaštitne lipide. Da li ima dobrih karakteristika? Može vam pomoći da operete masnu mrlju sa bluze, ali zaboravite na pranje lica!

Hidratacija

Ovo je još jedna tačka na našoj kontrolnoj listi. Obavezna! Pravilna hidratacija je ključ za zadržavanje mladolikog izgleda, ali to morate da učinite mudro. U toku leta bile su aktuelne lagane kreme na bazi vode koje su se brzo upijale i nisu ostavljale lepljiv sloj na koži. Na zimu, nega se zasniva na masnijim kremama koje štite od spoljašnjih faktora, gubitka vode, a takođe ne smrzavaju na negativnim temperaturama, uzrokujući štetu. Izaberite one sa ceramidima, vitaminima rastvorljivim u mastima, kao što su A i E. Nemojte se iznenaditi ako naiđete na kremu sa holesterolom! Ne jede se, ali na kožu ima veoma dobar efekat, regeneriše je i štiti.

Kupite vazelin

Vazelin u vašoj torbici je neophodan. Ne za svakodnevnu upotrebu, ali kada mraz pritisne, savršeno će zaštititi usne. To je nusproizvod destilacije sirove nafte, ali nema mirisa. Masna tekstura stvara zaštitni film na usnama. Neće vam dozvoliti da izgube vlagu i zadržaće toplotu.

Nemojte da zaspite sa šminkom

Da, znamo - naporan dan, mnogo posla, kada se vratite kući i gotovo bukvalno padnete na lice. Nažalost, ovo je jednostavan način do dodatnih problema. Zagađenje vazduha, smog i kozmetika začepljuju pore. Ako ne želite da se probudite sa džinovskim bubuljicama obavezno očistite lice od šminke nežnim tonikom i mlakom vodom. Ako zaista više nemate vremena, možete da iskoristite maramice za uklanjanje šminke za jednokratnu upotrebu, ali budite pažljivi i sa njima, jer mogu da sadrže alkohol.

Pravilno nanošenje

Pre masnih krema nanesite preparate sa vitaminom C, koenzimom Q10 ili sa hijaluronskom kiselinom i drugim aktivnim supstancama. Vitamin C je rastvorljiv u vodi, tako da ove preparate nanosimo u tankom sloju i sačekamo da se upije, a nakon nekoliko trenutaka nanesite masnu kremu. Temeljno rasporedimo tanki sloj i uklonimo višak.

Grub poljubac

U čitavom arsenalu kozmetike za lice, ne zaboravite na usne. Imaju najmanje lojnih žlezda i zahtevaju posebnu negu u hladnijim danima. Masniji ruževi na bazi voska ili vazelina nezamenjivi su. UV filter u ružu za usne je nužnost.

Krema nije vremeplov

Čak i najskuplja krema neće moći da poništi godine pogubnih navika. Pušenje, loša ishrana i zabava do zore, previše su stresa za kožu. S godinama se smanjuje proizvodnja kolagena. Nikad nije kasno da promenite svoje navike, pa ako pušite i pijuckate vino, bolje je da zaboravite na loše navike.

Izvor: Prva.rs/Ženski magazin
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

bubuljicečišćenje licakoenzim Q10kožaliceloša ishrananega licapilingpušenjesapunšminkausnevazelinvitamin czaštita od sunca