Muzej Narodog pozorišta u Beogradu

Uprkos vremenu kada se vrednost meri samo tržištem, u periodu kada su zatvoreni Narodni muzej i Muzej primenjene umetnosti -Beograd je dobio još jedan muzej. Rečima "Imam čast da kao najstariji član ove slavne i stare pozorišne kuće u Srbiji objavim: Dana, 22. novembra, Muzej Narodnog pozorišta u Beogradu je otvoren", Muzej je otvorila glumica Mira Stupica.

Time se, posle više od pola veka, ispunila želja Branislava Nušića iz 1901. godine, da se u zgradi Narodnog pozorišta otvori Pozorišni muzej.

Prvu stalnu postavku koju čini istorijski pregled razvoja svih segmenata pozorišne umetnosti uradila je istoričarka i kustoskinja Istorijskog muzeja Srbije Zorica Janković, a tematski izložbu "Savremena kostimografija na sceni Narodnog pozorišta" priredila je Olga
Mrđenović.

Do 29. novembra posetioci će moći da vide zahvaljujući Arhivu Jugoslavije - Odluku tadašnjeg Upravnog odbora iz 1929. godine da se realizuje ideja za otvranje Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu, posetioci mogu da vide i diplomu Branislava Nušića, baletske patike s potpisom balerine Marine Pliseckaje, haljinu u kojoj je Ljubinka Bobić igrala "Gospođu ministarku", raskošne kostime iz opera "Na uranku", "Aide", "Don Karlos", "Figarova ženidba". Izložena je i prva fotografija publike u Narodnom pozorištu iz 1914. godine. Gospoda su tada još uglavnom nosila brkove, a dame su dugo i sistematski pripremale odeću za izlazak u Narodno pozorište.

"Otrgnuti od zaborava pozorišni čin liči pomalo na Sizifov posao",rekao je pozdravljajući otvaranje Muzeja ministar za kulturu Nebojša Bradić.
- Posle pozorišnog čina mi smo bogatiji, promenjeni i prosvetljeni, ali to je sve. Oni koji stvaraju pozorišnu umetnost mogu se samo nadati da je njihov talenat i napor ostavio u nama traga, ali nikada neće znati da li se to stvarno i odigralo, kaže Bradić.

Muzej na 370 metara kvadratnih smešten je u rekonstruisani prostor, u suterenu zgrade, u kojem je godinama ranije bio restoran "Boemi".

Muzej u kojem svaki epsonat odiše posebnom pričom sigurno će biti dobro prihvaćen kod ljubitelja pozorišne umetnosti, oni koji ne posećuju baš redovno pozorište pronaćiće u ovoj postavci i deo ogromnog truda i napora koji stoji iza realizacije svakog pozorišnog čina. Muzej će biti otvoren svakog dana, osim ponedeljka, od 11 do 23 sata.

Do 19 časova, uz ulaznicu muzeja, ulaz će biti iz Dositejeve ulice, a posle tog vremena, uz ulaznicu repertoarske produkcije, kroz foaje Velike scene. Do 1. decembra, za sve posetioce ulaz će biti besplatan.

muzej narodnog pozorišta