SKRIVENI ADUT: Glasom možete muškarca da ohladite ili zapalite u sekundi

Glas može snažno da utiče na to kako nas drugi doživljavaju. Svako ima specifičnu boju glasa po kojoj je prepoznatljiv, a upravo je ta boja jedan od najvažnijih faktora u formiranju prvog utiska. Drugim rečima, način na koji govorimo često je važniji od onoga što kažemo. Iako je boja glasa određena rođenjem, stručnjaci tvrde da u nekoj meri možemo da je promenimo vežbanjem.

U nastavku otkrivamo kako nas glas razotkriva.

Jesu li zavodljiviji visoki ili duboki glasovi?

Kada je zavođenje u pitanju, boja glasa igra veliku ulogu. Dovoljno je samo pet sekundi da se koža muškaraca naježi i da im srce brže zakuca kada čuju privlačan ženski glas. U prisustvu muškarca koji im se sviđa, žene nesvesno promene boju glasa, odnosno počinju pričati tiše, nežnije i sporije. Istraživanja su pokazala da je muškarcima najprivlačniji ženski glas za vreme plodnih dana jer tada hormoni najviše utiču na glas. Ono što nikako ne privlači jači pol je kada žene govore brzo, glasno i grubo. S druge strane, ženama su privlačniji duboki muški glasovi.

Kakva boja glasa odaje veće samopouzdanje?

Nedostatak samopouzdanja može da se osetiti i u glasu. Drhtav, tih ili napet glas zapravo je pokazatelj nesigurnosti. Drugim rečima, način na koji govorite može da umanji ono što govorite. Kako bi to izbegli, uvek govorite jasno i sigurno, punim glasom. Ali, nikako nemojte da govorite preglasno, kako ne biste ostavili agresivan utisak na sagovornika.

Posebno bi trebalo da budete oprezni u telefonskim razgovorima, kada sagovornik ima samo mogućnost da vas čuje i da stvara celokupnu sliku o vama na osnovu onoga što mu i kako kažete.

Šta poručujete bojom glasa?

Boja glasa može sagovorniku da otkrije puno toga o vama. Na primer, nežan i mazan govor kod žena muškarcima je simpatičan i privlačan, dok ga žene doživljavaju kao taktiku zavođenja, što u njima može izazvati ljubomoru. Grub glas nije poželjan ni kod jednog pola, jer se takve osobe najčešće doživljavaju nezgodnima i agresivnima. Piskutav glas deluje odbojno i često se povezuje s nezrelim osobama. Jednolični tonovi i nazalan govor mogu biti dosadni i iritantni za okolinu. Najbolje prolaze ljudi s normalnom bojom i jačinom glasa.

Izvor: Miss7.24sata.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

glasgovorgrub glashormoninežan glasprivlačan ženski glassamopouzdanjeupoznavanjezavođenjezavodljivost