MOĆNI INDIJSKI ORAH: Samo četiri dnevno, učiniće čudo za vaš organizam

Indijski orah smatra se pravim delikatesom, a popularan je širom sveta zbog nežnog i slatkastog ukusa.

Moguće je da većina vas voli da uključi ove orahe u svoju ishranu, ali sigurno ne znate koliko čuda može da učini za vaše telo.

Zbog izuzetno mnogo vitamina i minerala koje sadrži, indijski orah je jedna od namirnica koju bi trebalo da konzumirate svakodnevno.

Ukoliko jedete samo četiri indijska oraha na dan, primetićete ove promene na svom telu:

Vaša kosa i koža će početi da sijaju

Indijski orasi odličan su izvor bakra i antioksidansa koji su korisni za vašu kožu i kosu. Poznato je da antioksidansi smanjuju znakove starenja, a bakar, sa drugim enzimima, proizvodi kolagen koji je odgovoran za povećanje elastičnosti kože i vašu kosu će održavati svetlom i jakom i pružiće joj svilenkasto glatku teksturu.

Ređe ćete biti bolesni

Ovi orasi su odličan izvor cinka koji je važan za razvoj i rad imunološkog sistema, baš kao i za proizvodnju antioksidativnih enzima.

Vaše kosti će postati jače

Samo četiri indijska oraha mogu da obezbede oko 30 odsto dnevnog unosa bakra i 20 odsto dnevnog unosa magnezijuma. Bakar podržava razvoj vaših kostiju i vezivnog tkiva, dok magnezijum pomaže vašem telu da apsorbuje kalcijum i smanjuje rizik od razvoja osteoporoze.

Imaćete više energije

Indijski orasi sadrže niz minerala i vitamina, uključujući vitamine E, K, B6, bakar, fosfor, cink, magnezijum, gvožđe i selen. Svi oni igraju važnu ulogu u pomaganju vašem telu da pravilno funkcioniše. A što je zdraviji vaš metabolizam, energičnije ćete se osećati tokom dana.

Lakše ćete paziti na kilažu

Većina ljudi misli da svakodnevno konzumiranje orašastih plodova dovodi do povećanja kilograma. Međutim, to nije istina. Indijski orasi sadrže zdrave masti, a magnezijum koji se nalazi u njima bitan je za regulisanje metabolizma masti i ugljenih hidrata u vašem telu.

Zapravo, oni koji konzumiraju orašaste plodove redovno, brže gube kilograme i imaju manji rizik od gojaznosti. Uz to, ovi orašasti plodovi mogu biti odličan zalogajčić jer su izuzetno hranljivi.

Izvor: Prva.rs/Index.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

bakarbolesticinkenzimigojaznostindijski orahkolagenkosakožamagnezijummetabilizamvišak kilograma