PORODICA I PRIJATELJI OPROSTILI SE OD GLUMICE: Održana komemoracija povodom smrti Nede Arnerić (VIDEO)

Legendarna glumica Neda Arnerić preminula je u petak, 10. januara, a danas je u njenu čast održana komemoracija u Jugoslovenskoj kinoteci. Komemorativni skup počeo je minutom ćutanja.

Brojne kolege, prijatelji i svi oni koji su je voleli došli su u Jugoslovensku kinoteku kako bi joj na ovaj način odali počast. Među prvima su stigli Rada Đuričin, Branko Cvejić, Irfan Mensur, Anica Dobra, Radoš Bajić, Feđa Stojanović, Milica Zarić i drugi, a u prvom redu na komemoraciji bio je Nedin brat Predrag Arnerić.

Okupljenima se na početku obratio i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, koji je pročitao telegrame onih koji nisu mogli da prisustvuju komemoraciji.

- Otišla je naša Neda sa svojom izuzetnom dušom. Saučešće vama i njenoj porodici - pisalo je u telegramu koji je poslala Mira Banjac.

- Nedavno su se ugasile tri velike filmske zvezde, napustila nas je draga Milena Dravić, Dusica Žegarac i oličenje života i ljubavi - naša Neda. Počela si rano, a profesionalni život nas je dva puta spojio, radili smo zajedno na dva filma i to je bilo dragoceno - stajalo je u telegramu Lordana Zafranovića.

- Naše prijateljstvo ne može da se stavi na papir, ali Nedo izvini, nisam se usudila da me emocije ne bi odvele negde gde ni ti ni ja ne bismo želele da me odvedu. Nije prošao dan od tog 10. januara da moje misli nisu bile sa tobom, nije prošla noć da sni nisu bili o tebi. Nikada više odsutna, a nikada više prisutna. Nedice, trudiću se da obuzdam emocije. Znali smo se 40 godina, ja sam tada bila nadobudna studentkinja glume, a ti si bila skromna zvezda. Ti si nama dala sve što imaš i sve što si umela. Raduj se, mila moja Nedice, u svim tim smicalicama Gage Nikolića, Bore Todorovića, Bate Živojinovića i uživaj u divnim damskim razgovorima sa Milenom Dravić. Naše dve istinske dive. Dok sam živa, ti ćeš živeti sa nama i u nama - rekla je kroz suze Nedina koleginica Elizabeta Đorevska.

- Radovala se na sceni, a onda je nastupila depresija iz koje nije mogla da se izvuče. Neda je bila vredna, profesionalna i prava dama, sa velikim slovom D. Odudarala je od sredine u kojoj živimo - rekao je, između ostalog, glumac Feđa Stojanović.

- Najbolja scenska mama. Bila si veliki profesionalac. Pričala o svemu - letovanju, bolestima, slikarstvu, muškarcima. Bila si dama, ortak, šmekerka i bila si hrabra, setna, krhka i hrabra. Bila si prijatelj - rekla je, između ostalog, Milica Zarić.

Urna sa posmrtnim ostacima glumice biće položena u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, a ispraćaj za kremaciju je u subotu, 18. januara u 16.30 časova na Novom groblju.

Podsetimo, Nedu je u njenom stanu na Vračaru zatekao njen brat, koji je došao da je obiđe pošto mu se nije javljala. On je zatekao na stolici, za trpezarijskim stolom.

Izvor: Pink.rs
Foto: Hello!/Arhiva

jugoslovenska kinotekakomemoracijaneda arnerićtop_slider