OBRATITE PAŽNJU: Koji lekovi i hrana nisu kompatibilni

Ukoliko pijete lekove, obratite pažnju na to šta jedete neposredno pre ili posle njihovog uzimanja.

Verovatno već znate da određene vrste lekova nije dobro kombinovati, ali jeste li znali da postoje namirnice koje ne smeju da se kombinuju sa nekim lekovima? Pre nego što počnete s novom terapijom, razgovarajte s lekarom ili farmaceutom kako bi vam objasnili koje namirnice treba da izbegavate dok uzimate odrađeni lek, prenose Vijesti.me.

Grejp

Ovaj citrus menja način na koji određene ćelije u crevima prihvataju i prenose lekove kroz telo. Na prvom je mestu, ne zato što se često koristi, već zato što može negativno deluje na učinak više od 50 lekova. Nekima oslabi dejstvo, nekima pojača.

Mleko

Mleko otežava delovanje nekih antibiotika u vašem telu. Glavni krivci za to su minerali u mleku, poput magnezijuma i kalcijuma, kao i protein kazein. Ako uzimate antibiotike, informišite se o tome koju hranu i pića ne biste smeli da konzumirate tokom terapije.

Čokolada

Ova omiljena namirnica, posebno tamna čokolada, mogla bi da oslabi dejstvo lekova koje uzimate za smirenje ili spavanje, poput zolpidema. Takođe, čokolada može da pojača učinak određenih stimulansa, na primer metilfenidata (ritalin).

Alkohol

Pića koja sadrže alkohol uopšteno treba izbegavati, a ako uzimate lekove za srce ili visoki pritisak, alkohol bi mogao sasvim da poništi njihov učinak. Takođe, može iznad bezbedne granice da pojača dejstvo nekih drugih lekova i izazove opasne nuspojave.

Kafa

Kafa može da oslabi učinak antipsihotika poput litijuma i klozapina, a može pojačati učinak i nuspojave nekih drugih lekova. Na toj listi nalaze se aspirin, epinefrin (koristi se za lečenje ozbiljnih alergijskih reakcija) i salbutamol (u obliku inhalatora za bolesti disajnih puteva). Takođe, kafa može da oteža vašem organizmu iskorišćavanje gvožđa koje ste uneli u organizam.

Vitamin K

Ako uzimate varfarin (lek koji sprečava nastajanje krvnih ugrušaka), vodite računa o tome koliko vitamina K unosite u organizam. Naime, vitamin K može ovaj lek da učini manje efikasnim i tako poveća opasnost od nastajanja krvnog ugruška. Kupus, brokoli, prokelj, kelj, peršun i spanać najveći su izvori ovog vitamina.

Ginko biloba

Neki ljudi uzimaju preparate sa ovom biljkom da bi lečili ili prevenirali visoki pritisak, demenciju, tinitus i brojna druga stanja premda ne postoje naučni dokazi o njegovoj delotvornosti. S druge strane, ginko može da oslabi učinak lekova kojima se pod kontrolom drže epileptični napadi, poput karbamazepina i valproinske kiseline.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

alkoholantibiotikčokoladaginko bilobagrejpfrutkafakalcijumkrvni ugrušaklekovimagnezijummlekovisok pritisakvitamin K