TIJANA ČUROVIĆ NE ŽELI DA BUDE SAVŠENA: Plašim se anestezije i operacija

Glumci, tokom višesatnih snimanja, često nemaju kad da misle na zdravlje i žive na "fast-fudu", priznaje glumica i voditeljka Tijana Čurović, koju na malim ekranima gedamo u ulozi sekretarice u novom serijalu Siniše Pavića "Junaci našeg doba". Ipak, kada god može, jede sveže povrće i voće, domaće smutije i zdrave namirnice. Od prehlade i virusa, sebe i svoju ćerku Taju (12) čuva prirodnim propolisom, đumbirom, medom i origanovim uljem.

Novu Pavićevu seriju, kaže, još nije stigla da odgleda.

- Kada sam čitala scenario bila sam oduševljena, taj presek stanja našeg društva ume da napiše samo Pavić. Da pogodi suštinu, tako da se gledaoci pronađu u svakoj situaciji.

Ko su, prema vašem mišljenju, junaci našeg doba?

- Junaci našeg doba smo svi koji preživljavamo i susrećemo se sa svakodnevicom i izazovima koje nosi svaki dan i moderno društvo, a pritom uspevamo da ostanemo pošteni, moralni i obični, jednostavni ljudi!

Koliko u tome može da pomogne povezanost sa prirodom?

- Lično mislim - mnogo. Iskustva sa lekovitim dejstvom biljaka preneli su mi deka i brat. Kao malu vodili su me po livadama i objašnjavali koje lekovito svojstvo ima svaka biljka pojedinačno. To sam upamtila, pa sam svesna lekovitosti koja dolazi iz prirode, uprkos činjenici da danas imam malo vremena da sama sakupljam biljke i posvetim se prirodi. Ali, kod brata, u "bašti", na terasi u srcu Beograda, u svakom trenutku mogu da pronađem travku za zdravstvene probleme sa kojima se susretnem.

Koristite li neki od narodnih recepata?

- Moj recept je jednostavan jer ne volim komplikovane stvari i uvek do sada je bio delotvorno. Za imunitet, recimo, jednostavno, u teglicu meda naseckam sitno đumbir, dodam cimet i limun i to konzumiram sa užitkom.

Da li i za negu upotrebljavate preparate na prirodnoj bazi?

- Oduvek sam volela da mućkam maske za kosu i lice. Kod mene u frižideru možete pre naći milion maskica za lice, nego bilo šta drugo. Ujutru koristim samo led za podočnjake ukoliko nisam naspavana, a uglavnom nisam. Za telo koristim kokosovo i arganovo, a čičkovo i orahovo ulje za kosu i uz to dodam izgnječenu bananu i žumance.

U kojim preparatima posebno uživate?

- Moram da priznam da sam opsednuta kupkama i da ih toliko imam da ne biste poverovali kada bi ste ušli u moje kupatilo. Tu ljubav prenela sam i na ćerku, tako da slobodno možemo da otvorimo u najmanju ruku kozmetički salon. Tu sam priznajem malo probirljiva i najvažniji mi je miris. Od voćkastih do puderastih i jačih oporih - sve to imam i koristim u zavisnosti od trenutnog raspoloženja. Slična situacija je i sa parfemima. Dobar parfem i kupka su najvažniji za moj dan i raspoloženje. Uživam u tome.

Kako se borite protiv stresa? Imate li neku svoju antistres terapiju?

- Nisam naučila da se izborim sa stresom, ali to su problemi sadašnjice i modernog života i iskreno ne znam kuda to vodi. Od čoveka se danas traži nemoguće, teror je idealizma i savršenosti u svemu, a to je nemoguće. Pritom, ostati pozitivan nasmejan, biti i žena i majka i domaćica i uspešna, a izgledati besprekorno. Ne želim da budem savršena i pustite nas da grešimo. Neću da podlegnem tom teroru. Danas je sramota stariti, što je užasno! Ono što je meni antistres terapija su slobodni dani kad ih se domognem, vreme sa Tajom, čitanje, gledanje filmova, putovanja, to mi isceljuje dušu. Naravno, tu su i relaks masaže i džakuzi.

Da li pratite nove trendove u ishrani i kojih načela se držite? Imate li svog nutricionistu i sledite li savete nekog od poznatih nutricionista?

- Ne pratim nikakve trendove, gledam da nam se ishrana zasniva na svežem voću i povrću koliko je moguće, to mi je najvažnije. Hleb u porodici svi slabo jedemo i njega izbegavam, to je sve. Umerenost je formula u svemu.

Kako usmeravate kćerku kada je reč o ishrani?

- Jedino pravilo koje tražim u toku dana je da obavezno jede voće. To je zahtev i obaveza za svaki dan. I naravno bar jedan zdraviji obrok. Uvek je pitam uveče kad dođe kući: "Jel, si jela voće?"

S obzirom na to da emisiju koju vodite, "Trenutak iz sna", prati estetske promene, da li smatrate da je estetika ključna za samopouzdanje?

- U "Trenutku iz sna" nismo toliko fokusirani samo na estetiku, već verujemo da iznutra počinje sve. Gledamo da se žena dobro oseća u svojoj koži i da je zadovoljna iznutra, da poradimo prvenstveno na stavu i samopouzdanju i da savršenstvo ne postoji. Treba prihvatiti svoje mane, ispraviti neke vidljive nepravilnosti i voleti sebe baš takvu kakva jesi, jer si baš takva jedinstvena i posebna.

Da li biste se vi podvrgli estetskim intervencijama?

- Ja se plašim svih vrsta operacija, najviše anestezije i nisam za operacije ukoliko nije neophodno. Znam da ima žena koje ne mogu da prihvate neke nedostatke i u tom slučaju nisam protivnik, ali verujem da kada bi se više fokusirale na vrline i zadovoljstvo sobom i životom, ne bi ni primećivale nedostatke.

A, da li u obzir dolaze botoks i hijaluron?

- Uvek sam za prirodniju varijantu, verujem da masaža lica mnogo doprinosi tonusu kože, kao i redovna nega. Botoks je opasan za nas glumce jer ukoči svaku emociju. Treba naučiti da se ne mrštiš u kadru, a ja imam problem sa tim jer imam izraženu gestikulaciju. Svakako sam protivnik ukočenih emocija. Imamo i dobre primere u Holivudu, kako žene lepše izgledaju ako puste da ostare, što je prirodno i normalno, i onih koji se tome protive.

Šta pre birate, kafu ili čaj? Pivo ili vino?

- Kafu i vino, uvek.

Vaša ćerka Tija je posvećena atletici. Da li se vi redovno rekreirate?

- Volela bih da imam malo više vremena da redovnije vežbam i da se posvetim tome, jer se zaista bolje osećam ukoliko treniram. Ne volim teretane i ne volim gužvu, ali kada imam vremena, sama kod kuće uradim bar 20 minuta osnovnih vežbi, samo zaista nisam redovna u tome i volela bih da se to promeni.

Mislite li da je za lepotu potrebno više od spoljašnje nege?

- Čvrsto verujem da su lepi ljudi - srećni. Sve potiče odatle, ako se dobro osećam tako ću i da zračim. Fokusirana sam na svoju unutrašnjost, kada ispunimo dušu lepota dolazi do izražaja.

Izvor: Novosti
Foto: tijana_curovic/Instagram

estetska operacijaoperacijaTija ČurovićTijana Čurovićtop_sliderTrenutak iz sna