VOLITE SEBE, NE TRAŽITE SMISAO ŽIVOTA U PARTNERU: Snežana Dakić uputila damama važnu poruku

Dan Svetog Valentina, poznatiji kao Dan zaljubljenih, praznik je koji se proslavlja 14. februara svake godine. Posredno ili neposredno obeležava ga veliki broj ljudi širom sveta.

Novinarka i TV voditeljka Snežana Dakić na svom nalogu na društvenoj mreži Instagram dala je svoju analizu ovog praznika i pripadnicama lepšeg pola uputila važnu poruku:

- Ljubav! Dan zaljubljenih je prilika da malo razmislimo o svom konceptu ljubavi. Šta nama u ljubavnom odnosu zaista treba? Šta mi zaista hoćemo od muškarca, ili od partnera? I može li nam on to doneti u život, ili moramo najpre sami sa sobom da raščistimo, da izvučemo "ispod tepiha". Najčešće nam treba neko "da nas voli". I "da ga volimo". Ali, znajte, ma koliko da vas neko voli i obasipa pažnjom, iz vas će kuljati još veća glad ako sami sebe niste zaista prihvatili, ako ne verujete da ste vredni ljubavi. Jer u tom slučaju ni jedan dokaz ljubavi neće biti dovoljan i svako ponašanje će vam biti "sumnjivo". Sebe morate da gradite same, kroz različite odnose: porodične, prijateljske, poslovne, komšijske... a ne samo kroz partnerski. A to možete i bez stalne ljubavne veze. A možete i uz njega. Da razvijate svoju ličnost, interesovanja, da uvečavate ljubav prema svemu: muzici, plesu, filmu, deci, cveću, prijateljima, kulturi. Možete voleti na mnogo načina. Nije samo partnerska ljubav-ljubav. Iako može da upotpuni život. Ali ne treba u partneru tražiti smisao života. Nego u celovitosti svog bića, svih svojih odnosa, interesovanja... Ja se plašim kada neko kaže: "Ti si meni sve". To je patologija, vezanost, posesivnost, zamena teza, a ne ljubav. Nemojte prenositi na partnera odgovornost za vaš osećaj sreće i ispunjenosti. A nemojte ni da mu dajete tu "snagu" u svojim mislima. Nemojte da zavisite od pažnje jedne osobe. To nije prirodno, to vas zarobi, to vas izbedači. Treba vam integritet da biste imali srećnu ljubavnu vezu. Analizirajte i komplekse kroz muška razmetanja, kroz vređanje i ponižavanje drugih da bi sebe uzdigli; kroz nabeđivanja da ste kurva, ali njemu ste svetica, da o vama loše govore, ali on je vas upoznao i prihvata vas, (iako ste loši)... i da samo malo vašeg "bezobrazluka" fali, pa da vas i on, tako velikodušan, pogleda pravim očima... sve to služi da vam slomi veru u sebe, kako biste prihvatili vi njega, nedostojnog, ili ružnog, iskompleksiranog, nevoljenog od sebe i od svoje majke u detinjstvu... zatim, govoriće da ga sve žene jure... da bi ga vi čvršće zgrabili... Sve su to manipulacije. Gledajte i očima i srcem. I pravilno rezonujte. Voli vas Sneki - napisala je Snežana.

Autor: Nadlanu.com/M.M.
Foto: snezanadakic/Instagram

dan zaljubljenihsnežana dakićvoditeljka i novinarka