JAJA ČUVAJU VAŠE ZDRAVLJE: Preporučena porcija je najviše četiri komada nedeljno

Da li znate koliko kalorija imaju jaja? Ovom prilikom navodimo dobre razloge da se ne odreknete njihovih dragocenih vrlina i da ih jedete čak i ako ste na dijeti. Često kada treba da se oslobode nekoliko kilograma viška, ljudi se odriču jaja iz straha da će ih ona udebljati. Jaja zapravo imaju veliku prednost jer su vrlo hranljiva. Zastupljena u zdravoj i uravnoteženoj ishrani, jaja su odlični saveznici vitke linije.

Treba poštovati samo nekoliko pravila – izbegavajte njihovo konzumiranje u istom obroku sa drugim izvorima proteina, poput mesa, ribe, mlečnih proizvoda ili sireva. I obratite pažnju na količine i načine pripreme.

Kuvana ili meko kuvana jaja treba da imaju prednost u odnosu na pržena.

Sa nutricionističkog stanovišta, jaja sadrže proteine, minerale, vitamine i "dobre" saveznike vitke linije. Obezbeđuju posebno dragocene omega 3 masne kiseline, uglavnom prisutne kod kokošaka slobodnog uzgoja.

Takođe, poseduju dragocena svojstva koja pomažu u borbi protiv starenja jer su bogata dragocenim antioksidansima. Jaja sadrže naročito dragocene karotenoide, poput luteina i zeaksantina.

Ali dragocena svojstva jaja tu se ne završavaju. Jaja su odlični saveznici dobrog raspoloženja koje je neophodno za izbegavanje negativaca kada ste na dijeti.

Obezbeđuju esencijalne masne kiseline i B vitamine koji podstiču proizvodnju blagotvornih neurotransmitera, uključujući serotonin, hormon koji reguliše raspoloženje i sitost.

Takođe, obezbeđuju vitamin D i minerale poput fosfora i cinka koji podržavaju pravilno funkcionisanje nervnog sistema.

Jaja imaju veliku moć zasićenja

Jaja sadrže proteine i esencijalne masti koje usporavaju odgovor na insulin i apsorpciju šećera u krvi, što daje osećaj dugotrajne sitosti.

Važno je ne preterivati sa količinama. Preporučena porcija je ekvivalentna najviše 3-4 jaja nedeljno.

Jaja zadužena za vretenaste mišiće

Jaja su dobar izvor proteina velike biološke vrednosti.

Sa svim esencijalnim aminokiselinama, neophodna su za izgradnju i zdravlje mišića, a samim tim i vretenaste mišićne mase.

Pomažu metabolizmu

Jaja su saveznici pravilnog funkcionisanja metabolizma, mehanizma koji hranu pretvara u energiju koju sagorevate.

Ona su, u stvari, dobar izvor vitamina B kompleksa. Naročito obezbeđuju vitamine B5, B6, B9 i B12 koji učestvuju u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i proteina.

Izvor: Sitoireseto.com
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

hranajajakuvano jajemetabolizammineralimišićiomega-3 masne kiselineproteinivitamin bvitamini