Dnevnik s Himalaja III

Posle penjanja i aklimatizacije uživali smo u pogledu na okolne vrhove. Odličan pogled na naš smer, na Ama Dablam.

31.10.2007.

Planirao sam da ostanemo dva dana u Oršu kako bismo uradili dobre aklimatizacione uspone. Danas smo planirali da se popnemo do granice snega od vrha Taboche Peak (6501m). Stigli smo do 5000 m što je bilo, ukupno, 900 m visinske razlike od našeg lodža. Više nego dovoljno za aklimatizaciju.

Uživali smo u pogledu na okolne vrhove, počevši od Lo-cea, Island peak-a i Makalu, preko Ama Dablam, Kangtega i Thamserku, pa sve do grebena Kwangde iznad Namche bazaar. S tog mesta se odlično video naš smer na Ama Dablam. Sneg izgleda kompaktan, a C3 je zbog prošlogodišnje tragedije pomeren udesno prema grebenu, kako bi se izbegle eventualne lavine.

Popodne su se opet navukli oblaci koji dolaze s juga, a nastaju zbog isparenja u dolini. Uveče se sve izbistri, pa iznad nas pukne pogled na himalajsko nebo i hiljade zvezda na njemu.

01.11.2007.

Ustali smo nešto ranije i posle porcije poridža i čaja, krenuli na Nangar Tsang. To je trekking vrh koji se nalazi iznad sela Dingboche. Danas smo bili nešto raspoloženiji nego juče, pa nam uspon od 1000 m visinske razlike nije predstavljao problem. U povratku sa vrha svratili smo u Dingboche na ručak.

Popodne tokom povratka u Oršo, temperatura je počela naglo da pada. Nadam se da neće doći do promene vremena narednih dana.

Sutra idemo u bazni kamp i ekspedicija konačno počinje. Spavanje u lodževima zamenićemo šatorima. Svi jedva čekamo da krene penjanje jer nam je malo dosadilo ovo pešačenje po Khumbu regionu.

Članovi ekspedicije:

Dragan Jaćimović - expedition leader
Nikola Đurić – mountain guide
Srđan Lorencini (BC Manager)
Azra Kaljanac
Kenan Muftić
Haris Kalajdžisalihović
Vladimir Čubak
Šime Grdović