BREGZIT EFEKAT: Skulpture stare 2.500 godina vraćaju se u Grčku

Nacrt plana Evropske unije za pregovore sa Velikom Britanijom o odnosima posle Bregzita sadrži i zahtev da London vrati Grčkoj drevne skulpture koje su odnete iz Atine u 19. veku.

U dokumentu u koji je "Rojters" imao uvid, navodi se da se od Velike Britanije traži "vraćanje ili restitucija nezakonito odnetih kulturnih objekata u zemlje porekla", ali se ne precizira na koje se predmete to odnosi.

Neimenovani diplomata Evropske unije rekao je, međutim, da je taj pasus dodat na zahtev Grčke, koju su podržali Italija, Španija i Kipar. On je dodao da je EU zabrinuta i zbog mogućnosti ilegalne trgovine artefaktima preko londonskih aukcijskih kuća.

London i Atina već više godina vode borbu oko mermernih skulptura iz Partenona starih 2.500 godina, koje je u 19. veku, dok je Grčka bila pod otomanskom vlašću, iz Atine odneo tadašnji ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Carigradu lord Elgin.

Britanska vlada je prošle godine još jednom odbila zahtev Atine da vrati skulpture sa Akropolja, koje se danas nalaze u Britanskom muzeju u Londonu. Grčka ministarka kulture Melina Merkuri izjavila je prošlog meseca da pokreće kampanju za povratak skulptura i dodala je da očekuje veću podršku evropskih partnera.

U Britanskom muzeju tvrde da je Elgin dobio mermerne skulpture, koje su krasile hram Partenon iz petog veka pre nove ere, na osnovu legalnog ugovora sa Otomanskom imperijom, dok Grčka smatra da su one ukradene.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

akropoljatinabregzitbritanski muzejevropska unijaMelina Merkurirestitucijaskulpture