NOVA STRATEGIJA OBRAZOVANJA: Sportske gimnazije u šest gradova Srbije

Šest gradova u Srbiji od septembra dobiće sportske gimnazije. Škole okrenute negovanju kulture sporta i fizičke aktivnosti, pored Beograda, dobiće i Subotica, Novi Sad, Niš, Kragujevac i Užice.

Ovaj potez prosvetnih vlasti proističe iz rada na novoj državnoj Strategiji obrazovanja do 2030. godine koji je pod lupu stavio sve segmente školstva. Pokazalo se da je sport nedovoljno zastupljen među mladima, a da postojeće "sportske gimnazije" rade po opštim programima, bez podrške i veće pomoći u afirmaciji sporta među mladima.

Uz polaganje opšte mature, budući sportski gimnazijalci imaće i dodatne programe vezane za teoriju treninga, sport i zdravlje. Sticaće znanja i iz sportske medicine, trenerskog poziva, sportske žurnalistike. Novi koncept je već prošao Nacionalni prosvetni savet. Šest sportskih gimnazija biće samo pilot projekat, a plan je da se, ukoliko zaživi, raširi na ukupno 20 gradova.

Jedan od prioriteta države u sferi obrazovanja jeste podsticanje i negovanje fizičke kulture. Zato su u utorak ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović i sekretar Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta Milan Stošić potpisali Protokol o saradnji na osnovu kog će učenicima osnovnih škola biti omogućeno da se bolje upoznaju sa atletskim disciplinama.

- Veoma je značajno da se deca u ranom uzrastu bave sportom i upoznaju sa zdravim stilovima života. U okviru projekta jednosmenskog rada koji se sprovodi u skoro 300 škola u ponudi je 80 različitih programa, a učenici se uvek opredele za sport - naveo je ministar Šarčević.

Predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović rekao je da će na osnovu novog protokola učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole imati priliku da se upoznaju sa atletskim disciplinama.

NOVI KONCEPT FIZIČKOG

- Svakodnevni sport biće nova kategorija u srpskom obrazovanju, koju sada želimo da realizujemo na jedan potpuno novi način. Bitno je da se sistemski priđe bazičnim sportovima, ne samo zbog ponosa nacije, već i zbog zdravog stila života koje želimo da uvedemo deci. To će ih, između ostalog, najbolje čuvati od droge i nasilja - objasnio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

atletikafizičko vaspitanjeMilan Stošićmladen šarčevićobrazovanjesportsportske gimnazijeveselin jevrosimović