STRADAJU OBLIK I VELIČINA: Stigli prvi dokazi o uticaju pametnih telefona na mozak

Zavisnost od pametnih telefona menja oblik i veličinu ljudskog mozga, na sličan način kao što se to dešava kod narkomana, pokazuju nova istraživanja.

Snimci napravljeni magnetnom rezonancom i multislajsnim skenerom, otkrili su da mozak ljudi, koji su zavisnici od pametnih telefona, ima manju količinu sive materije u nekim ključnim delovima mozga.

Ranija istraživanja pokazuju da mobilni telefon nekada doživljavamo kao deo tela i da 26 odsto ljudi često traži mobilni telefon dok ga zapravo – drže u ruci.

Snimci rađeni za potrebe novog istraživanja su otkrili smanjenu aktivnost u mozgu kod zavisnika od pametnih telefona u poređenju sa onima koji to nisu.

Slični obrasci i trendovi smanjivanja sive materije, takođe su zabeleženi kod mozga narkomana.

Nemački istraživači su tokom ispitivanja uporedili snimke 22 osobe koje su zavisne od pametnih telefona sa snimcima 26 osoba koje nemaju tu vrstu zavisnosti.

Studija je objavljena u časopisu "Addictive Behaviors".

- U poređenju sa kontrolnom grupom, pojedinci sa zavisnošću od pametnih telefona pokazali su manji volumen mozga u delovima kao što su leva prednja insula, i neki delovi korteksa - naveli su stručnjaci sa "Hajdelberga".

Dodaju da je ovo prvi fizički dokaz povezanosti upotrebe pametnih telefona i fizičkih promena na mozak.

Smanjenje sive materije u mozgu inače je u vezi sa zavisnošću od brojnih supstanci.

- Pametni telefoni su u vrlo širokoj upotrebi pa ova studija dovodi u pitanje njihovu bezopasnost, naročito kod pojedinaca koji mogu biti izloženi povećanom riziku i razvoju zavisnosti - navodi se u studiji.

Zavisnost od pametnih telefona sve je veća briga među naučnicima i medicinskim radnicima jer naročito deca sve više vremena provode na mobilnim telefonima.

Nedavno je jedan izveštaj otkrio je da većina sedmogodišnjaka (53 odsto) poseduje mobilni telefon, a do 11. godine, devetoro od desetoro dece, poseduje svoj mobilni telefon. Već u srednjoj školi, svi imaju mobilni telefon.

Takođe je otkriveno da 57 odsto dece spava sa telefonom ostavljenim pored kreveta, a 39 odsto mladih kažu da "ne bi mogli da žive bez telefona".

Istraživači kažu da nalazi pokazuju u kojoj meri telefoni mogu "dominirati dečjim životima".

Rasprostranjenost upotrebe telefona uzrokuje zabrinutost, jer su fiziološke i druge posledice još uvek slabo razumljive i nedovoljno istražene.

Izvor: RTS
Foto: Ilustacija/Pixabay.com

funkcija mozgamozakmoždana aktivnostpametni telefonpametni telefonitelefon