OPREZ: Neredovan seks ozbiljan rizik za muškarce

Muškarci koji su stariji od 40 godina, a nemaju redovne seksualne odnose izloženi su većem riziku od erektilne disfunkcije.

Erektilna disfunkcija predstavlja trajnu ili povremenu (više od šest meseci) nesposobnost da se postigne i održi erekcija adekvatna za omogućavanje seksualne aktivnosti.

Reč je o poremećaju koji značajno zadire u sve sfere života muškarca. U mlađim starosnim grupama erektilna disfunkcija je redak problem (kod oko 4 posto muškaraca mlađih od 40 godina).

Uz rizik od erektilne disfunkcije muškarcima bez redovnog seksualnog odnosa se povećava rizik i od raka prostate. Istraživanja su pokazala da češće ejakulacije (od četiri do sedam puta nedeljno) smanjuju rizik od raka prostate.

Zdrav seksualni život čuva muško zdravlje. Istraživanja su pokazala da osobe koje imaju redovan seks imaju i niži krvni pritisak. Seks čuva i zdravlje srca i krvnih sudova. Istraživanja potvrđuju da seks dva do tri puta nedeljno i više smanjuje rizik od infarkta za čak 50 posto, a jednako važii za moždani udar.

Seks smanjuje stres i prirodni je lek za nesanicu. Takođe je i izvanredna vežba i pomaže u održavanju telesne mase, a i mršavljenju. Najvažnije je da imate stalnog partnera jer čest seks s različitim partnerima povećava rizik od seksualno prenosivih bolesti.

Izvor: Prva.rs/24sata.hr.
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

ejakulacijaerektilna disfunkcijamoždani udarneredovan seksnesanicarak prostateseksseksualni odnosiseksualni životstres