JEDITE "U BOJI": Šarenilo u tanjiru čuva zdravlje

Preporuke nutricionista su da "jedete šareno" – od žute, preko narandžaste i crvene, do zelene i ljubičaste boje.

Svaka od boja namirnica pokazatelj je koje ćemo vitamine i minerale uneti hranom.

- Boje voću i povrću daju fitonutrijenti koji imaju izuzetne efekte na naš organizam, preventivne i terapeutske - kaže dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane.

- Vrlo je važno da bude pregršt boja u tanjiru, u nekim proporcijama, 20 do 25 posto, da budu zelena, crvena, žuta, crvena, ljubičasta - savetuje nutricionista Ana Todorović.

Zašto je važno da jedemo limun, narandže, šargarepe, kajsije?

- Žuta i narandžasta boja u sebi sadrže beta-karoten, koji je poznat kao antioksidans, koji ima preventivno i zaštitno dejstvo na našu kožu i krvne sudove. Pošto je to voće, 200 grama je sasvim dovoljna količina - objašnjava dr Veroslava Stanković.

- Utiču na raspoloženje i ublažavaju depresije - dodaje Ana Todorović.

Citrusi mogu da nam pomognu i u borbi sa viškom kilograma.

- Citrusi imaju veliku količinu vitamina Ka, imaju zasićujuće efekte, ubrzavaju metabolizam i mogu da se koriste u borbi protiv viška kilogama - rekla je dr Stanković.

Kako mogu da nam pomognu paradajz i paprika?

- Crvena boja kroz paradajz i maline na primer, važna je za energiju. Sadrži likopen koji je važan atioksidans, naročito kod muške populacije, zato što vrši prevenciju kada je reč o prostati a osim toga, snižava holesterol i utiče na cirkulaciju - kaže Ana Todorović.

Zelene namirnice jačaju imunitet i preporučuju se trudnicama, tvrde nutricionisti.

- Zelena boja je vrlo važna da bude zastupljena kod povrća kao što je brokoli, zeleno lisnato povrće, grašak, jabuka, zelena paprika, jer sadrži hlorofil koji je moćan antioksidans - dodaje Todorovićeva.

- Jača imunitet i ima folnu kiselinu pa je značajan kod trudnica, jer dovodi do pravilnog razvijanja nervnog sistema novorođenčeta - kaže dr Stanković.

Ako ste napeti, nutricionisti savetuju da jedete namirnice ljubičaste boje.

- Borovnice, maline, kupine, patlidžan, štite kardiovaskularni sistem, imaju dijetetska vlakna i pokreću peristaltiku. Utiču lepo na smanjenje razdražljivosti i smirenje - kaže Ana Todorović.

- Crno grožđe, borovnice i kupine, poznate su po preventivnoj ulozi kod kardiovaskularnog sistema. Korisne su kod dijabetesa, i smanjuju glikemiju posle obroka - kaže dr Stanković.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

bojeborovnicecitrusihranaimunitetmineralipovrcevitaminivoćezeleno povrće