DIJETA PREMA BIORITMU: Ubrzajte metabolizam i skinite suvišne kilograme bez gladovanja

Dijeta prema bioritmu dozvoljava da jedete sve, ali u strogo određenom vremenu.

Biološki ritam tela može u mnogome da nam pomogne u procesu mršavljenja. Svaki organ i sistem organa imaju periode uspona i padova aktivnosti u toku dana, pa ukoliko isplanirate ishranu u skladu s njihovim radom, varićete je brže, a podstaćićete i rad metabolizma.

Evo u kom periodu su organi najaktivniji:

Od 6.00 do 10.00

U ovom periodu su creva i želudac maksimalno aktivni, pa je to vreme idealno za doručak.

Dobro bi bilo da pre obroka popijete i čašu mlake vode sa kašičicom limuna i malo meda, jer ćete tako podstaći početak rada pankreasa i jetre.

Za doručak birajte hranu bogatu vlaknima, ugljenim hidratima i belančevinama: sir, puter, integralni hleb, kaše od žitarica sa medom i voćem.

Ujutru se hrana u potpunosti apsorbuje i pretvara u energiju.

Od 9.00 do 13.00

Slezina i srce naporno rade u ovim momentima. To je vreme za mentalne napore i laganu užinu. Čaj sa šakom suvog voća, jogurt sa voćem ili banana biće vam sasvim dovoljni.

Od 13.00 do 15.00

Creva i želudac ponovo se uključuju u rad. U organizmu tada ima mnogo amilaze i protease - enzima koji razlažu šećer i skrob.

Kako biste zadržali radnu sposobnost na istom nivou, podstaknite organizam obrokom koji sadrži belančevine i vlakna.

Od 16.00 do 17.00

Tad se aktivira sistem za izlučivanje: bešika i znojne žlezde, pa se sagorevanje masti povećava. U ovom satu ne bi trebalo unositi hranu u organizam. Bilo bi poželjno da se u ovom periodu posvertite nekoj fizičkoj aktivnosti.

Od 17.00 do 19.00

Vreme je za laganu večeru za koju je najbolje birati pečeno povrće, mladi sir i voće. Imajte na umu da večernji obrok treba da bude upola manji od ručka.

Posle 19.00

Posle 19.00, organi za varenje usporavaju rad. U to vreme enzimi se gotovo uopšte ne luče, pa da biste sprečili napade gladi do kraja dana, popijte čašu kefira. Nakon toga, u organizam ne bi trebalo da unosite ništa osim biljnog čaja.

Od 20.00 do 21.00

Od 20.00 časova počinje da se luči melatonin - hormon koji organizam priprema za spavanje. Pomozite organizmu: čaj bez kofeina od kamilice, matičnjaka ili majčine dušice smiriće vam nervni sistem i pripremiti ga za odmor.

Od 22.00 do 24.00

Ovo je faza sagorevanja masti. Ukoliko u to vreme spavate i niste se prejeli uveče, za noć možete izgubiti i do 900 kalorija.

Osim što ćete u roku od mesec dana primetiti da nosite dva konfeksijska broja manje, osećaćete se neuporedivo bolje.

Izvor: Stil.kurir/magičnobilje.com
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

bioritamdijetadoručakgladovanjemetabolizamručaksagorevanje mastivečeravišak kilograma