BICIKL I PROLEĆE: Dva saveznika u skidanju masnih naslaga

Svesni smo svi koliko višak kilograma ima uticaja na naše zdravstveno stanje. Neka istraživanja su pokazala da obim struka kod žena ukoliko je veći od 89 cm, a kod muškaraca od 102 cm, stvara rizik od kardiovaskularnih bolesti, čak i kod potpuno zdravih ljudi. Postoji rešenje da do toga ne dođe, a alat za skidanje tih nagomilanih abdominalnih masnoća uglavnom imate. Bicikl.

Ide proleće, vreme je da se pokrenete, a vožnja bicikla vam donosi dvostruku korist. Uživanje u prirodi i istovremeno smanjenje kilograma stečenih tokom zime. Kako biste maksimalno iskoristili bicikl važno je da izvedete seriju vežbi koje će ubrzati vaš metabolizam i aktivirati dodatno sagorevanje masti tokom dana.

Za početak možete krenuti sa intervalnim treningom. Glavna svrha ovakvog treninga je maksimalni napor u najkraćem mogućem vremenu, kombinujući periode velikog opterećenja i aktivnog odmora. Dovoljno je da intervalni trening imate jednom nedeljno. Odredite dan i krenite.

Intervalni trening i bicikl

Započnite zagrevanjem 10-15 minuta, a zatim dajte sve od sebe, pedalajte koliko god jače i brže možete u vremenskom periodu 30-60 sekundi. Potom smanjite tempo na 1 minut, pa ponovite vrhunac intenziteta. Trebalo bi da imate ovakvih 5 serija, sa periodima 2-3 minuta, kada trenirate sniženim tempom.

Ne vozite bicikl stalno istim intenzitetom

Trening morate dobro kontrolisati. Ukoliko budete stalno vozili bicikl jakim intenzitetom dovešćete svoj organizam u stanje stresa čiji rezultat je hronična upala. Intervalne treninge bi trebalo da primenjujete maksimum dva puta nedeljno, ostalim danima vozite bicikl tempom koji vama odgovara. Zloupotreba visoko-intenzivnih treninga vas neće učiniti ni mršavijim niti će vam dati bolje rezultate.

Vozite bicikl po pravilu 80/20

Osim "intervalnog biciklizma", možete da isprobate pravilo 80/20. Reč je o treningu sa balansiranim intenzitetom – a pogodan je za sve one koji žele da smanje mast u abdominalnom delu, da postanu brži i da se zategnu. Prilikom ovakve vožnje, trudite se da 80% vremena okrećete pedale lakšim tempom, a 20% vremena prilagođenim ili visokim intenzitetom. Na ovaj način ćete, kad god dođe do momenta da povećate tempo, imati dovoljno energije da iskoristite svoj potpuni kapacitet.

Vozite bicikl bez prethodnog unošenja hrane, sagorećete više masti

Ukoliko želite da dodatno ubrzate sagorevanje masti, probajte da ne jedete, dva do tri puta nedeljno, tokom svojih biciklističkih tura. Ako osećate da vam je naporno, probajte da popijete crni čaj ili kafu. Ipak, ukoliko vozite bicikl na duže staze, savet je da ne preskačete doručak. Naročito ako vaši treninzi traju više od dva sata.

Izbegavanje hrane je efikasan način sagorevanja masti, naročito ujutru, kada vam je i lakše da izdržite bez jela. U ovo doba dana je i nivo glikogena u krvi nizak pa će telo morati da koristi mast kao gorivo.

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

biciklfitnesshranamastmršavljenjeprolećetreningvežbanjevožnja